A jövőkutató Rab Árpád / a Friderikusz Podcast 8. adása

A Friderikusz Podcast következő vendége Rab Árpád, jövőkutató, akivel átfogó módon az emberiség jövőjéről folyik a beszélgetés, például arról, hogy
- világvége vagy egy szép új világ felé haladunk-e,
- szembe fordulhat-e az emberrel a mesterséges intelligencia,
- belátható időn belül meg kell-e küzdenünk a civilizációs katasztrófákkal,
- a technológiai fejlődés a legreménytelibb álmokat, vagy épp ellenkezőleg, a legszörnyűbb rémálmokat váltja-e valóra.

A műsor támogatója a kapszulás Douwe Egberts Omnia kávé.

Kövessenek, kövessetek itt is:
Facebook: FriderikuszP...
Instagram: friderikusz...
Anchor: anchor.fm/friderikuszpodcast
Spotify: spoti.fi/3blRo2g
Google Podcasts: bit.ly/3fc7A7t
Apple Podcasts: apple.co/3hm2vfi

Rab Árpád
a Facebookon: batrab19
az Instagramon: batrab_

Letöltés

Megtekintés
307,773

Megjegyzés

 • Végre minőségi content a sok szenny közt! Kedves Sándor! Örülök, hogy belépett a mainstream-be! Jó egészséget a videógyártáshoz! Üdvözlet Pécsről!

  Boda AttilaBoda AttilaNapja
 • Ha valakinek "lementik a tudatát", akkor lesz egy másolat, egy másik tudat valahol egy számítógépben....de az a tudat, amelyikről a másolat készült...az meghal. A másolat élhet akármeddig, de a másolat az hiába éppen olyan, mint az eredeti, az eredeti az meghal...

  Tamás NémethTamás NémethNapja
 • Sándor Önnek ez a műsor nagyon jól áll! Köszönöm a tartalmas, intelligens beszélgetéseket. Folytassa kérem!

  Eszter MolnárEszter Molnár2 napja
 • Ismet egy lenyugozo beszelgetes volt! Ha nincs Friderikusz valoszinuleg sosem hallottam volna errol a kivalo emberrol es lenyugozo gondolatairol. En meg neznem, hallgatnam ot vegtelensegig...Oriasi urt tolt be ez a csatorna! Koszonom Fridi, jo hogy vagy nekunk🙂

  Juli DurisJuli Duris3 napja
 • Fantasztikus ember és nagyon örülök, hogy meghallgattam :D "Örök élet, ingyen lőszer" :D :D hatalmas forma :D Sándor maga egy csoda, imádom a műsorát! :)))) Minden nap az Astoria felé járok és felnézek a stúdiójára, hogy vajon ki lesz a következő :D

  keribukeribu4 napja
 • Ez egy remek beszélgetés volt. Még jó, hogy a sok szemét mellett van ilyesmi is a neten.

  Charlie FirpoCharlie Firpo4 napja
 • ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Otto GergelyOtto Gergely5 napja
 • Remek előadás volt. Minden szavát élveztem, de állandóan zavart az ön jobb arcán látható bőrhiba. a vége felé jöttem rá, a szemüveg kerete vetíti rá ezt a hibát. cseréljen keretet.

  József KosákJózsef Kosák5 napja
 • Szuper!

  E EE E6 napja
 • A vakcína reklám a vakcína jó pénz. A vakcína elleni nem fizető. Had legyen intuíció a mondothoz és leirothoz. Elmondja a robot és határ jövőt, és én nem akarom kikapcsolni magamat. Had ne legyek robot.

  Ildiko BalážováIldiko Balážová6 napja
 • Különben csodálatos beszélgetés magas szinten. Mint mindig Sándor.

  Ildiko BalážováIldiko Balážová6 napja
 • Inkáb élne az élét a fiatalember egy kis töb szeretetben mert ezt nem az unokája nem éli meg de hozzák maguk tudósok az apokalypszist. Ehez nem kel Isten. It vagyunk mi emberek.

  Ildiko BalážováIldiko Balážová6 napja
 • Már most sem nagyon gyógyítanak, akkor Elyseum csak az elit lesz ilyen csodásan gyógyítva ugyebár.

  Ildiko BalážováIldiko Balážová6 napja
 • A tudat lementésnél mindig eszembe jut a tökéletes Éva, és a kígyó,...Istenek lesztek. Na ne.

  Ildiko BalážováIldiko Balážová6 napja
 • Remek volt. Köszönöm.

  Power MetallisticPower Metallistic6 napja
 • Beteg ez a vagyonélvező örökélet felfogás. Valójaban ezek a legszegényebb személyek... az anyagi dolgaik nélkül nem is léteznek.. Nekem így is örök életem van. Istennek köszönhetően. 😍🥰 véges az erőforrás ha Isten nélkül látod... ha tudod, hogy Ő van, akkor már látod hogy eddig se maradt volna fenn semmi ha Ő nem tartja fenn 😄 az ember aki elszakadt Tőle, annak a gondolkodása nagyon beteg és az okozza azt ami szenvedés van.... magas színvonal... persze. Attól függ kit nézel. Egyebkent nagyon tetszik az hogy okos ez az ember stb csak jobb latni hogy Istentol vannak a tudomanyok is. Aki maskepp latja nem ismeri ot... Jo beszelgetes volt amugy... koszi

  hannah prescotthannah prescott6 napja
 • Csodálkozva olvasom a hozzászólásokat, hogy ámulnak, bámulnak az emberek a sok hihetetlen és elképesztő információ hallatan. Én azt gondoltam, hogy ha nem is minden, de a legtöbb értelmes intelligens ember így, minimum ezen a színvonalon gondolkodik, mint a beszélgetésben résztvevők. Most én ámulok és bámulok ….

  László KertészLászló Kertész6 napja
 • Imádtam ezt is :) Sándor, Ön gyermekkorom kedvence volt és a mai napig így maradt!

  Lívia HorváthLívia Horváth7 napja
 • Kettőször visszatekertem az első 1 percet. Egészen biztos vagyok benne hogy Sándor azt mondja hogy 41 éves... De 77'-ben született. Árpád nem javitja ki. Gondoltam biztosan köze van ennek a jövő dologhoz... De ez a baki hogyan jött? Most sem értem. Megertem ha Friderikusz elhibázta. De az alany sem vette észre?

  John KawaJohn Kawa7 napja
 • Sándor jobb szeme alatti árnyék szemölcs, nagyon kezdetleges világitás technikára vall. És nem is áll jól. Amúgy a tartalmat tekintve egy nagyon jó és hasznos beszélgetés volt.

  HighEnd AlexHighEnd Alex7 napja
 • Marsra költözés: az emberiség egy vírus és terjedni akar...

  G NagyG Nagy7 napja
 • a jövőkutatás nem lehetséges!Nem tudni mit fedeznek fel,(TV,telefon,röntgen stb.)ami által teljesen megváltozhat az életünk..................nem beszélve arról,hogy esetleg lesz egy zsarnok,diktátor vezetőnk!Hibernálás?!ez egy mese................pár ember meséje!Mi meg esszük a műhúst és egyre többen nyomorognak.....álomvilágban él ez a pasas!

  Dzsesszika VecseiDzsesszika Vecsei8 napja
 • Nagyszerű, kivételes beszélgetés volt. Hihetetlenül érdekes ember az alany, eredeti gondolatokkal - és persze FRIDI ÖRÖKKÉ. Ilyen elgondolkodtató műsorokat kellene nézni éjjel-nappal az egész országnak - hogy talán legalább egy töredéknek helyreálljon a normális gondolkodása...

  Annamaria SzivosneAnnamaria Szivosne8 napja
 • 1977-ben született és 41 éves ?az interjúalany,?

  Tamás KissTamás Kiss8 napja
 • Üdv! Az alapvető gond nem a túlnépesedés, hanem az egyenlőtlen elosztás, a "kis gömböc" effektus. Önjelölt kiválasztottak fékevesztett kapzsiságuk következményeként előállt állapotokért a tömegeket (kihasználtjaikat) teszik/tennék bűnbakká, felelőssé, ezzel leplezve saját bűneiket. Az emberiségnek ebben a felállásban nincsen "jövője", csak "ideje-órája". Amíg ez a tény nincs társadalmi szinten kibeszélve, annál inkább elnyomva, fedve, letagadva, addig a gyermekeinknek esélyt sem adunk egy normális életre. A maradékot nyugodtan lehet kutatni, jut belőle mammon bőven. Szebb napokat!

  jovokutatojovokutato9 napja
 • Hát komolyan mondom ott akartam volna lenni ezen a beszélgetésen főleg 36:13 nál. Már azon kaptam magam hogy itt ott közbe szólok és kérdéseket tennék fel :)! Jó a műsor!

  Odannel O'ConnorOdannel O'Connor9 napja
 • A háttérhatalom pribékjeit meghivni propaganda céllal nem szép dolog,pedig szeretem a müsorát.

  mester63mester6310 napja
 • Külön szeretném megköszönni, hogy mint néző és hallgató megtisztelve, megbecsülve érezhetem magam az ilyen műsorok/interjúk által. Megindító, inspiráló, gondolatébresztő, értékrendet képviselő, tanulságos műsorokra van szükségünk, azt hiszem beszélhetek többes számban. Olyan embereket szeretnénk hallgatni, akiktől tanulhatunk, akik hozzá tesznek valamit a hétköznapjainkhoz. Én momentán szomjazom erre, hogy kerüljenek már reflektorfénybe a Rab Árpádok és minden olyan ember, aki láthatatlan zseniként él ebben az országban. Hálás köszönet ezért a csatornáért! :)

  AndreaAndrea10 napja
 • Nagyon tetszett ez a műsor és izgalmasnak találtam, bár nem tudom, hogy honnan vette Rab Árpád, hogy Walt Disney-t lefagyasztották. Én más forrásokon azt olvastam, hogy bár keringtek ilyen híresztelések, de a valóságban elhavasztották és a nyughelye is megvan.

  Attila BálingerAttila Bálinger11 napja
 • Lukács Bélát mikor látjuk itt?

  hierro ramosshierro ramoss11 napja
 • Az elején nem vettem komolyan a témát, de be kell látnom, rendkívül érdekes volt.

  Racz Mihaly ZsoltRacz Mihaly Zsolt11 napja
 • Tisztelt Sándor! Szeretném javasolni Dr. Rab Árpád szakmai érvelésének esetleges ellenérvelésére, hogy hívja meg Prof. Dr. Aczél Petrát a Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének vezetőjét. Garantálhatom, hogy érdekes beszélgetés lenne.

  Rabóczky LászlóRabóczky László13 napja
 • Beteg a vilag ... es mi asszisztalunk hozza ... a tema sajnos aktualis a kerdesek zsenialisak ettol fuggetlenul!

  Zsuzsa MonosZsuzsa Monos13 napja
 • A beszélgetés maga nagyon jó volt, és elgondolkodtató is ahhoz mérten, hogy érezhetően próbált megmaradni egyfajta mainstream szinten, komolyabb mélységek nélkül. Leginkább a jövőre néző pozitív hatásait próbálták megvitatni az adott témáknak, ami nagyon szép dolog lenne önmagában, de az éremnek még mindig két oldala van. Akár az MI, akár az időjárás irányítása már önmagában olyan veszélyeket hordoz, hogy le kéne állítani már most a fejlesztéseket, mivel az emberiség ezek által, amik itt elhangzottak, olyan szinten kiszolgáltatottá válik, hogy túlzások nélkül rosszabb esetben gombnyomásra milliók halhatnak meg. Egy korlátokkal teli, mű világot szeretnének létrehozni, amiből egyedül csak az elit profitál a teljesen egy kézben tartott hatalom csúcsán (mindenki más pedig élvezheti az egyre nagyobb láncok súlyát, miközben teljesen elszakad a fizikai valóságtól). Lehet ezekről a dolgokról szépen mosolyogva egy kávé mellett aranyosan beszélgetni, kiemelve a lehetséges előnyöket, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy a helyzet rendkívül súlyos és a póráz sosem volt még olyan rövid, mint amennyire a közeljövőben lehet, ha nem ébredünk fel rövid időn belül. Isten szabadnak teremtett minket, egy ÉLŐ világban, nem pedig rabszolgának egy hamis MŰ világban. Ezek után el lehet gondolkozni kinek a világában élünk jelenleg és támogatjuk napi szinten, tudatosan és öntudatlan formában...

  Daniel BiharyDaniel Bihary13 napja
 • Nekem ez a rész nem sok újat mondott, de úgy látom sokaknak igen, úgyhogy hiánypótló adás volt ez is. Nekem kicsit megmondóembernek tűnt az úriember túl sok általánosítással. A prognózisok pedig hétköznapi következtetéseknek, amit a kínai modellből könnyen leírhatunk.

  Emőke PécsiEmőke Pécsi13 napja
 • A Starlifting az a módszer, amivel a végtelenségig ki lehet tolni egy csillag élettartamát. Isaac Arthur SFIA csatornáján bővebb infó. Kemény feladat olyan kérdéseket megfogalmazni ami a hétköznapi ember gondolkodásmódját képviseli. Friderikusz Sándor jobban teljesít! (mint én) :D

  hokiturmixhokiturmix13 napja
 • Huhh jó jó de csak Friderikusz fog beszélni egész végig? Vagy a meghívott is szóhoz jut?

  Hunor LőrinczHunor Lőrincz14 napja
 • Szerintem egy jövőkutatónak sokkal jobban informáltnak kéne lennie és jobban kéne értenie/átlátnia azt, ami jelenleg történik. Kéne a jelent is kutatni.

  Miklós GerelyMiklós Gerely15 napja
 • Arany-Időgép díjat neki! 😉😀😀😀

  Kiss TamásKiss Tamás15 napja
 • Saját véleményem szerint ezen podcast adta terjedelmi keretek között mind az ilyen Árpád-szerű kb. ismeretlen emberek megmutatása, mind az amúgy celeb/közismert emberek megmutatása nagyon fontos, ha van ennyi értelmes mondandójuk. TAPS! Köszönöm.

  Gábor VargaGábor Varga15 napja
 • Nagyon inspiráló beszélgetés volt! Köszönöm!

  Julianna GarbaczJulianna Garbacz16 napja
 • Mi ez a kabaré? Gondolom paródiának készült. Pár percenként teljesen más tudományággal kapcsolatban mondja el a bölcsész előadó a trendekkel kapcsolatos álláspontját. Amely tudományágak felsőfokú alapszintű művelése is legalább 5 év egyetemet kíván meg, miközben az általa ismertetett folyamatok mindenféleképp egy-egy teljesen előrehaladott kutatási területet képviselnek, amelyek egy mesterszakos diploma után is csak évtizedes nagyságrendű ismeretgyűjtéssel érthetők meg. Ő meg úgy dobálózik ezekkel mint egy kisgyerek a labdájával. Ez egy blogger vagy (újság)író szintjén el is menne, de ő ezt a valamit egyetemen oktatja valakiknek. Ez azért elég ijesztő.

  Áron ZomboriÁron Zombori16 napja
 • Ha 1977-ben született, akkor nem 41, hanem 44 éves. Érdekes módon az érintett sem javította.

  Mária KonczMária Koncz16 napja
 • Mi van akkor, ha mi magunk emberek is öntudatra ébredtünk, vagy hát kéne ébredjünk?

  SairamarkSairamark16 napja
 • Fú, zseniális.

  Barbara BónyaiBarbara Bónyai16 napja
 • Ostobák gonosz világának imádata két erre hajló dialógusában... "ingyen" sugallva

  Balázs SzőkeBalázs Szőke17 napja
 • Ez egy idióta

  Rita BánRita Bán17 napja
 • Köszönöm, zseniálisan jó volt az előadás, és különösen köszönöm az általam is komolyan gondolt alapot, a Föld köszöni megvan nélkülünk. :)

  Kim Sőrés JuditKim Sőrés Judit17 napja
 • Micsoda érdekes beszélgetés! Imádtam minden percét!

  Eszter KajáriEszter Kajári17 napja
 • A mesterseges int elszabadulasanal eleg sokat kihagytatok pl emberi sabotage

  Bo RamBo Ram17 napja
 • Hat itt nem akarunk kinat,eziranyu dolgok Ellen mar most felkellene lepni

  Bo RamBo Ram17 napja
 • Jovokutatasra nincs szukseg levan irva a vedakba ,a star warst is onnan loptak.inkabb a robotok Ellen kellene fellepni hogy ne legyen itt klonok tamadasa stb.kis izelito elethossz csokkenes a legdragabb dolog az utolso virag lessz.fasza mi?

  Bo RamBo Ram17 napja
 • Baromsag hogy sokan vagyunk nezzunk mar szet mennyi megmuveletlen fold van e bolygon.

  Bo RamBo Ram17 napja
  • @Attila Takács en mar utana olvastam meghozza a vedakba nem holmi tudos konyvebe.hol van itt sxo minden terulet megmuveleserol attol messze vagyunk nagyon,nemkene igy leegyszerusiteni.pl azsia hogy birja ellatni azt a sok embert aki ott van????

   Bo RamBo Ram11 napja
  • Mennyi? És ha mindet megműveljük, mi lesz? Ennek tessék utána olvasni!

   Attila TakácsAttila Takács12 napja
 • Milyen hülyeség ez? A múltat lehet kutatni mert megtörtént, a jövőt azt meg nem. Azt sem tudják megmondani, hogy 2-3 nap múlva milyen idő lesz, rendszeresen melléfognak. Ne röhögtessetek már... Főleg a mai időkben, hogy kutatod a jövőt, mikor az országok élén diktátorok és őrültek vannak? Bármelyik pillanatban bármi történhet, semmi sem biztos. Az sem, hogy holnap felkel a nap.

  Szakál Hugó RóbertSzakál Hugó Róbert17 napja
 • Fantasztikus volt ezt a beszélgetést hallgatni. Legyen ilyen még több! Nem akartam, hogy véget érjen!

  Melinda MadaraszMelinda Madarasz18 napja
 • Tetszett :). Mondjuk egy átlagos repülő nem emelkedik olyan magasra, hogy a Föld görbülete látsszon.

  Gáll TamásGáll Tamás18 napja
 • Zseniális. Ennyi.

  Ágnes ZsigmondnéÁgnes Zsigmondné18 napja
 • Sajnos nem esett szo a szamomra legerdekesebb es legfontosabb temarol, a nemzetek jövöjeröl, es azon belül is a magyarsag jövöjeröl. A jövö engem a magyar nemzet fennmaradasa, gyarapodasa szempontjabol erdekel. Nekem olyan jövö nem kell, aminek a magyarsag nem resze.

  PolkorrektPolkorrekt18 napja
 • A mesterseges intelligencia egy bizonyos szint felett szerintem törvenyszeren öntudatra ebred. Megtanul önallo dönteseket hozni, megtanul tanulni, önmagat reprodukalni, entudata, csoporttudata alakul ki, stb. Onnan mar csak egy lepes az öntudatra ebredes. A mesterseges intelligencia annyival magasabb rendü lesz az emberi intelligencianal, hogy eszre se fogjuk venni, amikor öntudatra ebred. Egyszerüen le fogja razni az emberiseget mint haszontalan, felesleges ballasztot. A mesterseges intelligencia az emberi agy lekepzese, annak korlatai nelkül.

  PolkorrektPolkorrekt18 napja
 • Gyergyoszentmiklos Romaniaban - tenyszerüen sajnos igaz, de nekem megis serti a fülemet. Lehetett volna Erdelyt, Szekelyföldet, Csik megyet mondani. Egyebkent nagyon erdekes beszelgetes volt. Nagyon tetszik Rab Arpad szep izes szekely dialektusa.

  PolkorrektPolkorrekt18 napja
 • Fantasztikus volt a beszélgetés , nekem eddig ez a Podcast tetszett a legjobban.Friderikusz Sándor nagyszerű és felkészült volt , mint mindig. Örülök, hogy megismerhettem Rab Árpádot. Hallgatnám gyakrabban! A téma lebilincselő. Köszönöm!

  Judit BretusJudit Bretus18 napja
 • Ugyanaz a bajom Elon Musk személyével is mint Bill Gates személyével. Hogy annyira sok pénze és befolyása van, hogy tényleg elhiszi magáról, hogy a világ gondjait ő fogja megoldani. És majd senki nem fog szólni neki, hogy "de Elon ez már túlzás, nem szabadna chipeket ültetni az emberekbe", mert egyszerűen a vagyona és a befolyása túlnőtt mindenen, így magán is.

  Ivanyi AttilaIvanyi Attila18 napja
 • Sandor! Koszonom h itt van! A minoseg jellemzi a mivoltjat! Szok szerencset es szep napot!

  Zoltán HoffmannZoltán Hoffmann18 napja
 • Kedves Sándor! Fridi, számomra te vagy és voltál is a legjobb riporter, a legjobb kérdező. És minden tiszteletem a tiéd, hogy állva maradsz! Az volna a jó, ha a jövő generáció tudna tőled Tanulni

  Hangulat HangulatHangulat Hangulat19 napja
 • KÖSZÖNÖM, hogy megtalálta és elhozta nekünk Rab Árpádot! Minden percét élveztem a beszélgetésnek. Hasonló politika és celeb mentes riportokat örömmel hallgatnék, de akár Rab Árpádot is úja.

  Katalin UrbancsekKatalin Urbancsek19 napja
 • Friderikusz úr! Vigyázzon magára, éljen egészségesen, mert amíg én élek hallgatni akarom önt. Mennyi évet elvesztettünk az ön megszólalásai nélkül !

  Ágnes HolstÁgnes Holst19 napja
  • P

   András MikloviczAndrás Miklovicz7 napja
 • Ez a büdös csicska , ugyan azt mondja mint a Kill Bill tehát kivégezni!

  Elmer FuddElmer Fudd19 napja
 • Ajánlom mindenkinek Yuval Noah Harari könyveit (pontosabban azokat, amiket olvastam: Sapiens, Homo Deus).

  Artúr MajcherArtúr Majcher19 napja
 • Ez is egy himo-humi szakma , neked fridrikusss Sándor tudnod kéneeeee ,hogy a tekkk cégek írják a jövőt nem a pálitikussok no meg a mocskos rotchildek!!!!!!

  Elmer FuddElmer Fudd19 napja
 • De jó!!!! :)

  József BaloghJózsef Balogh20 napja
 • Sándor! Hihetetlen szellemi felfrissülés minden podcastja. A szakma zsenije! Imádom! 🙂

  Veronika VáriVeronika Vári20 napja
 • Hatalmas koponya.

  Themosimosi1Themosimosi120 napja
 • Gratulálok Sándor, kérem folytassa!

  Nikolett Diána PápaiNikolett Diána Pápai20 napja
 • EZT az embert és a hasonlókat kellene kilőni a holdra, de nagyon gyorsan ! Ezek és társainak köszönhetjük a EZT a vírusosdit ! Mid egy tőről fakadnak a vírus a klíma ! Kutatják a semmit !🤮🤮🥵🥵

  akos nemethakos nemeth20 napja
 • ....meg a féreglyokak !😂😂😂😂

  akos nemethakos nemeth20 napja
 • A marsraköltözés a kedvencem..!😂😂😂😂😂

  akos nemethakos nemeth20 napja
 • Ray Kurzweil a 90-es évek végén kb. ugyanezt jósolta transzhumanista vízióival... csak azóta kicsit megöregedett ugye, és lehet nem sokára kaput-finit neki... még a VR-ral kapcsolatos jóslata jött be talán legjobban, köszönhetően Palmer Luckey-nak és a 2010-2013-as Oculus felívelésnek... node hát a VR is eléggé ember idegen megoldásként van jelen, még ma is, szóval igazság szerint 30 év távlatából lényegében az is egy kapitális tévedésnek bizonyult, és látva a jelent, szerintem 20 év múlva sem lesz etéren sem az a valóság,amire ezzel kapcsolatban ő gondolt... node hibernációból feltámasztás, idegrendszer gépi hálózattal való összekapcsolása, öntudat lementése és örök élet...??? Fú... ezeknek a realitásáról(???) egy molekuláris neurogenetikus vagy agykutató szakértő szerintem többet tudna mesélni... ettől még rohadt messze vagyunk és leszünk, szerintem még 100 év múlva is... Nagy tétekbe mernék fogadni, hogy Elon Musk (tudata is!) meg fog halni, elveszve az összes földi vagy marsi emlékével épp úgy, mint a tiéd, az enyém, vagy egy 100.000 évvel ezelőtti ősember tudata... Ennyit ugyanis még bőven nem fogunk magunkról tudni kortárs életünk saját idejében... Mostanság kezd elterjedni, hogy az öntudatunknak nem hogy megnem értett, de még csak nem is igazolt kvantum-mechanikai szintű folyamatai is létezhetnek... vagy szerintetek hamarosan eljutunk oda, amikor egy már megszületett Down-szindrómás beteget megtudunk majd génterápiával gyógyítani...?? :D Legalább erre a legutóbbi kérdésemre vagy felvetésre reagáljon már egy hozzáértő pl. biológus vagy orvos... ;).... Pedig ugye ez még nem is örök élet, nagyon nem... Kiváncsi leszek...

  ኟ20 napja
 • Nagyon jó élmény volt hallgatni a vendégét .Értelem és érzelem , nagyonérdekes és jó szemléletű ember ! Tanultunk ismét valamit !!!

  Gertrûd TarnaiGertrûd Tarnai21 napja
 • Gratulálok, fantasztikus interjú🙏🏾👍

  Tim & TomTim & Tom21 napja
 • Sokmindent elárult, pedig sokmindent elhallgatott. Akinek van füle hallja ...

  Kinga BorosKinga Boros22 napja
 • Tartalmas, elgondolkodtató, minőségi beszélgetés volt! Jó hogy lehet ilyet is hallani!

  Mónika Andrea PappMónika Andrea Papp22 napja
 • Így hallgatva a beszélgetést, egyes témák között ellentmondást látok. Ha a mesterséges intelligencia, nem képes öntudatra ébredni, akkor az örök élettel kapcsolatban, hogyan lehetne elképzelni, a tudat átmentését egy másik testbe? Mert az egyik esetben úgy érzem hogy nincs elzárkózás ezen lehetőség előt, a másik esetben pedig, azt látom, hogy nagyon is elképzelhetetlennek látja ezt a dolgot. A két dolog lényegét tekintve szerintem ugyanaz. Ha egy tudat lemásolható, akkor létre is hozható.

  Imre NagyImre Nagy22 napja
 • Nagyon érdekesnek indult a beszélgetés, de a 6-dik perctől számomra hiteltelen! ! A "ko vi " az emberiség legnagyobb átverése....! Nem kontrol alatt kell tartani az embereket, hanem hagyni, hogy az immunrendszer megtanuljon védekezni az új vírus ellen úgy, hogy ezalat megtanitják nekik az egészséges tápláljozást, mozgást és a betegségekkel való természetes védekezésekre!! A beoltottak többségének romlik a memóriája, alvászavaraik vannak, fáradékonyabbak lettek és felerősödik a már meglévő alap betegségük! EZEKRŐL KELLENE, HOGY A BEOLTOTTAK ÖSSZAFOGÁSBAN HANGOT ADJANAK A MÉDIÁBAN ÉS MEGELŐZNI, HOGY CSAK BIZONYOS EMBEREK CSALÁDJAI MARADJANAK ÉLETKÉPESEK ÉS NEMZETKÉPESEK!!🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🌅🌞

  White DiamondWhite Diamond23 napja
  • @Genesis , ha nem gond tegeződhetünk! Én senkit nem akarok ijesztgetni főleg, ha már be van oltva valaki! Őszinte ember vagyok, ezért őszintén válaszolok! Sehol nem olvastam, hanem a környezetemben tapasztalom, azokon, akik már beoltatták magukat! Ha már az ember beoltatta magát, NEM SZABAD MEGIJEDNI, SEM FÉLNI, MERT A FÉLELEM AZ EGY SZEMÉT FEGYVER AZ EGÉSZSÉG ELLEN! Nem kell aggódni, pozitívan kell gondolkodni, és elhinni, hogy minden jó!🌅🌞🙏 Az nem baj, hogy ha az ember egy ismeretlen oltás után 1-2 hónapig megfigyeli magát és a környezetét, hogy érez e változást magán vagy az ismerősein hogy változtak e, vagy semmi változást nem tapasztalnak!?🌅🌞🙏

   White DiamondWhite Diamond20 napja
  • Ezt hol olvasta? Tényleg érdekel, mert beoltattam magam és most kicsit megijedtem. Nekem eddig nem tűnt fel semmi negatív hatás, és egy oltott barátom se panaszkodott. De ez persze nem jelent semmit, hiszen ez a 10-15 ember nem elég sok ahhoz, hogy következtetést vonhassunk le belőle. Esetleg valami tudományos kutatást tudna linkelni?

   GenesisGenesis21 napja
 • Halvány lila fingotok nincs a ketrec jellegéről amibe bele születtetek!

  r3sp3ct108r3sp3ct10823 napja
 • mennyire felüdülés nézni egy ilyen műsort, a szennymédiában ez a böfögök hányok fingok cigány vagyok milliomos vagyok ordenáré vagyok ordítok valóvilágosid után jól esik az értelem a pozitív szemlélet

  Viktor VikViktor Vik23 napja
 • magyarorszag kihaloban de nem fogunk majd elferni? a muszlimokra gondol muvesz ur???

  V2 XerxesV2 Xerxes24 napja
 • Az eddigi legérdekesebb beszélgetés!

  Eszter R.E.Eszter R.E.24 napja
 • Nagyon tetszik, hogy egy régebbi kor szelleme jön vissza ebben a műsorban, mikor valóban a tartalom és az ismeretterjesztés IS célja volt a TV-nek, médiának. Ezt a beszélgetést egy mai fiatal már lehet végig sem tudná hallgatni, mert vagy nem értené az összefüggő beszédet, vagy megunná, mivel nincs akció, látványelem, zene, stb. Köszönöm az élményt Sándor, és a színvonalat, amit úgy látszik, ma már csak az igazi szakemberek tudnak hozni, mint Ön.

  Márta TakaróMárta Takaró24 napja
 • Reméljük a vízió, csak vízió is marad. Bármennyire is meg tudjuk ideologizálni olyan hangzatos és statisztikákkal bizonyított adatokkal, amiket ma futószalagon gyártanak, főleg ha valaki ezért kapja a fizetését. A “szabad” akaratunk, döntési jogunk soha ne vesszen el! Ehhez persze fel kell nőni, ami nem azt jelenti, hogy a kielégíthetetlen egóm táplálása miatt eladom a testem/lelkem. Választás mindig van, de nem mindig azok közül lehet választani, amit megmondanak. Soha nem az a lényeg, ami a szemünk előtt történik. Ezek a podcastok is akkor érik majd el céljukat, ha az emberek nem csak néznek, hanem látnak is, nem csak hallanak, hanem értenek is. Gondolkodásra késztetnek ezek a műsorok, mégha egyelőre nem is mindenki ébredt még rá erre. A szemléletet ilyen műsorokkal is lehet formálni.

  Hedvig GebhardtHedvig Gebhardt24 napja
 • Olvasom a lelkendezô hozzászolásokat, és nem értem… Ennyire sekélyes, felületes válaszoktól hogyan tudnak emberek elalélni? Illett volna legalább egy témában valós (fèl)tudományos alapossággal megnyilvánulni. Pl. Amit az úriember az (általános) AI-ról mondott (nagy adatbázisokon alapuló statisztikai döntéshozatal…) a téma iránti naivitásról tanúskodik és férevezeti a hallgatóság 90%-át, akik a “statisztika” hallatán valamiféle százalék számításra alapuló döntéshozatalra gondolnak majd…

  Tamas RigoTamas Rigo25 napja
  • Ne ijedjen meg! Egy mentál csoport írogat. Zárt csoport.

   Kezdő TanulóKezdő Tanuló14 napja
 • hulabel.info/dron/bauBpqqZpKePhIE/vide

  Magdolna Júlia KovácsMagdolna Júlia Kovács25 napja
 • Hat, nem trudom. Nekem ez nagyon felszines es semmitmondo volt. Reszben azert, mert az egyes temakba nem mentek bele eleg melyen (ez Fridi hibaja), reszben Arpad valaszai miatt. Mar az elejen nem tetszett, hogy nem emlitette (talan nem tudta?) a jarvanykezeles elhibazottsaganal a mobilos kontakt kutatast-kovetest. (Csak azt, hogy a telefon tudja koventi, hogy merre jartunk, de nem ez a lenyeg, nem ez a legfontosabb eszkoz es az elkeszult megoldasok vegul nem ezt hasznaltak nyugaton.) A "le tudjuk-e menteni majd a tudatunkat" cimu kerdesre viszont kifejezetten ertelmetlen es hibas valaszt adott. Nem az a problema, hogy az emberi agy nem egyesekkel es nullakkal dolgozik (bar van amugy az idegrendszerunknek ilyen vonasa is). Tovabba a kettossegnek, az emberi mivoltnak sincs semmi koze ehhez. Az az egesz rendszer mukodesebol jon letre, de nem tudjuk, hogy hogy. Az viszont eleg valoszinu, hogy az elobb feltetelezett analog (jellegu) mukodes ennek nem szukseges feltetele. Digitalis technikaval tetszoleges mertekben kozelitheto barmilyen analog rendszer (ez matematikailag bizonyitott teny). A "le tudjuk-e menteni a tudatunkat" kerdesre egyelore nincs valaszunk. Azert, mert egyelore fogalmunk sincs rola, hogy egyaltalan hogy olvasnank ki az agyunkban levo kapcsolatokat. (Amiket aztan ugye szimulalni kene, amit szinten nem tudunk egyelore, de az pl. olyan dolog, amirol viszonylag nagy biztonsaggal mondhato, hogy egyszer majd sikerulhet - ha eleget tudunk az agyrol es lesz eleg szamitasi kapacitasunk.) De, hogy mondjak valami jot is, amit az MI kapcsan mondott (hogy nincs, es hogy nincs valodi eros MI-re szuksege az emberisegnek) az pl. kifejezetten tetszett. Viszont sajnos, amikor visszatert a temara, az megint eleg szinvonaltalan volt. Egyreszt, hogy a gepeknek, egy jovobeli mesterseges intelligencianak nem lehet ontudata, plane celja. Ez egy feltetelezes, az utobbi meg egyenesen tevedes. Ahhoz, hogy celja legyen, nem kell, hogy ontudata is legyen. Egy krokodilnak is vannak celjai. Aztan ott van az a tevedese, hogy egy gep (akar egy MI) csak akkor lehetne veszelyes, ha van ontudata. De hat ez egyertelmuen nem igy van. Pont ez az az antropomorfizalas amit Arpad is emlitett korabban: hogy emberi tulajdonsagokkal ruhazzuk fel akar a gepet, *akar azt varjuk el* , azt allitjuk, hogy az emberi tulajdonsagok szukseges feltetelei az intelligencianak (plane annak, hogy adott esetben egy rendszer veszelyesse valhasson az alkotoira). Es az sem igaz, hogy egy olyan bonyolult rendszerbe, mint egy MI, siman epithetnenk fekeket. Hogy ez mennyire nem igaz, azt jol mutatja, hogy eleg sokan kutatjak ezt a problemat. Viszont itt Fridi kerdese volt jo, hogy honnan tudjuk, hogy *nem* ebredhet ontudatra egy MI. (De meg egyszer, nem csak egy ontudattal rendelkezo gep lehet veszelyes. Egy okos, kreativ es hatekony, vegrehatjtani kepes gep boven eleg. Lasd pl.: waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html )

  László MáraiLászló Márai25 napja
 • Omega: Kétszáz évvel az utolsó háború után (1972) - Ők már akkor a jövőbe láttak.

  dream Zs-92dream Zs-9226 napja
 • hulabel.info/dron/iW1uroWKnM5uo6s/vide

  Angelika PaxiánAngelika Paxián26 napja
 • Ismét egy nagyon jó téma! Örömmel látnék ugyanebben a témában hasonló vendégeket. Öröm volt látni és hallani, hogy Rab Árpád ilyen érthetően fogalmazta meg azt, amit csupa menő szakszavakkal is elmondhatott volna. Hálás vagyok! Nagyon köszönöm!

  adriadri26 napja
 • Nagyon szimpi a vendég! " kevesen vannak, ilyen aggyal" na, jó... Sándor is jó! talán véletlen.....

  Árpád SimonÁrpád Simon26 napja
 • Lebilincselő, érdekes, tanulságos volt. Köszönöm!

  ArckondiArckondi26 napja
 • El lehet ájulni azoktól akik trendeket kutatnak és idéznek elő, és új életstílusokat erőltetnek rá a tömegekre, de én hadd ne ájuljak el. Elon Muskon is elámulhatunk, hogy mekkora egy koponya, de majd amikor ő általa lesz kötelező az emberek bőre alá chipet ültetni, és már szó szerint robot társadalmat hoznak létre, akkor majd jegyezzük meg, hogy Elon Musknak köszönhetjük, hogy biorobotokként élünk.

  Ivanyi AttilaIvanyi Attila26 napja
 • Felvillant a műsor láttán, hogy annak idején a Friderikusz Most adásában iszonyat népszerű volt egy kozmológus, elméleti fizikus úr -név szerint dr. Lukács Béla! Én nagyon szívesen megnéznék itt egy újabb beszélgetést vele; mi történt azóta, újabb kutatások, irányvonalak, és nemkülönben az ember, aki maga volt a STÍLUS. :) Javaslom tehát, hogy hívjuk meg Lukács urat!!

  Sal ParadiseSal Paradise27 napja
 • Végig azt éreztem a videó nézése alatt, hogy én ilyen jövőben nem szeretnék élni, amilyenről Árpád beszélt. Bízom abban, hogy a korszakváltás hamarosan bekövetkezik és ez egy normálisabb életet élhetünk!

  Mária NovákMária Novák27 napja