Ezek a valódi fogyasztáscsökkentés titkai

Ezúttal a Central Médiacsoport rendezvényén, kivételesen közönség előtt adott elő Gajdán Miklós.

A téma a valós fogyasztáscsökkentés eszközei voltak vezetéstechnikai szempontból.


Csodaszerek, tudományos kütyük helyett elég odafigyelni pár dologra, és máris komoly mértékben csökkenhet autónk fogyasztása, és ezzel az elköltött pénzmennyiség is.

Feliratkozás a csatornára: bit.ly/VezessTV-feliratkozas

www.vezess.hu/
vezess/

Letöltés

Megtekintés
211,071

Megjegyzés

 • Közel két év telt el, kinek mennyi a rekordja? :) Fiesta 1.4i 2005 4,3liter/100, 10 km-eres szakaszon. 90 km-en már 5 literek.

  Gábor VisnyeiGábor Visnyei3 hónapja
 • Zsiguliba nincs motorfek vagy mi?) Ha tolok egy hetvenet es motorfek akkor az is takarekos es ujra ..()?

  Mandela VarróMandela Varró4 hónapja
 • Tampomatnál saját tapasztalataim alapján többet fogyaszt az autó, mintha fixen tartanám a pedált. Megmondom miért. Pl lejtőnél az autó elveszi a gázt, gyorsul egy minimálisat, de a motorfék megfogja, esetleg még az autó rá is fékel, ha olyan. Ha esetleg lekúszik a mutato 90 ről 89 re, az autó már gyorsít, ezzel plusz üzemanyagot fogyasztva. Viszont ha fixen tartom a lábam, akkor nem ofg zavarni, hogy 90 ről leesik 85 re, viszont nem fogom attól erősebben nyomni a pedált, mert a következő bukkanónál a lejtőnél ugyan ilyen lábtartással vissza tudok gyorsítani 90 km/h -ra (saját tapasztalat és gondolat)

  Bence RajkovicsBence Rajkovics7 hónapja
 • Az autom az egy Chevrolet Suburban 8 hengeres 5.3 literes motorral, kb.3 tonnas gepjarmu. Varosi fogyasztas kb.19 Liter/ 100 km. Orszaguti fogyasztas az 12.5 Litrer/ 100 km. Az orszaguton erzekeli a terhelest es a szamitgep lekapcsol 4 hengert es igy a 8 henger bol csak 4 kap uzemanyagot. 400.000 kilometert tetem meg ezzel a motorral es meg hozza nem kellet nyulni, minden eredeti a gyertyat kiveve. Olajcsere minden 5.000 km- nel szigoruan. A teherautom az Detroit Diesel DD16 os 15.6 literes motorral 600 loero teljesitmennyel. A fogyasztasa 50 L/ 100km. 70 tonna a teherauto osz sulya es 30 kereke van. Senkit nem erdekel a fogyasztas ha 1 orai keresetbol tudok venni 40 liter uzemanyagot.

  Arpad VadaszArpad Vadasz8 hónapja
 • 20000 km alatt 2millió 8százezer benzinre 7 literes fogyasztás 400 forintos benzinárral. Jól palira vettek engem a matek órán.

  szokejano10szokejano109 hónapja
  • Miért? 5 évre vetítve számolta évi 20000Km futással. 5 X 20000 = 100000 Mondta is, hogy 5 év alatt 2,8 milla. 100000 (Km) / 100 = 1000 1000 * 7 = 7000 Tehát 100000Km-en 7000 littyó 400Ft-os üzemanyagot használ el. 7000 X 400 = 2800000Ft

   MumtazMumtaz8 hónapja
 • 1980 ban meg nem volt automata valto a hungarocamionnal.Csak kiraktuk uresbe a lejton es az volt a vitorlazas! Persze TILOS volt!

  Tibor DonkoTibor Donko9 hónapja
 • Kedves Tnárúr,Én egy VW Passat-al tetem meg e külöbséget,egy Diesel 177 Lóerös, manuálisváltó. Kezdem a minimális fogyasztásal,amit elértem,igen mindenlehetösséget alkalmaztam ehez,szélhát,elõre kivet sebbeség,lejtökön...3,4 litret,egy teljes 65 literel 1980 kilómétret értem el...Mig ugymont Sportosan,12 litret evet mi kb.450 kiloéter után tankolnóm kel... Németországban élek,s e lehetösségre it lehet... Elnézést a helytelen irássomiat! NÉMETÜL Jobban le tudtam volna irni... Üdv.Joszef Wess

  Jozsef Wess NagyJozsef Wess NagyÉvvel
 • Kivalo eloadas es remek tippek, koszonom!

  Tamas CsefalvayTamas CsefalvayÉvvel
 • En 5 l/100km piros dizellel megyek audi a6 c6 kombi

  Zsoca VargaZsoca VargaÉvvel
 • Fuu de utalom az ilyen fillerbaszo vezetoket, apam mellett anno megorultem, mikor meglotte 90-nel a lejton es ezzel a sebesseggel eppen folgurrult a dombra, de a dombteton mar csak 30-cal ment vagy meg annyival se. Legszivesebben folgyujtottam volna a picsaba a csotroganyaval egyutt.. :D

  Mariak AndrasMariak AndrasÉvvel
  • Van, akinek ez okoz örömöt és van akinek az égett gumi és az örjöngő motor.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Azt kérdezném meg, hogy egy 1994es opel campo 2.5-ös szivo diesel sem fogyaszt motorféknél? Hanem meg ugy tudom egy percet érdemes várni az olaj nyomás miatt, hogy a csövekben el is jusson az a nyomás. Nem egyből elindulni.

  Szeder ligetSzeder ligetÉvvel
 • Majdnem mindig használom a motorféket, de takarékossági szempontból nem sokat ér. A kocsim alapjáraton négy decit fogyaszt. Hány kilométer alatt jön össze egy óra motorfék? Egyszer Olaszországba vasra futott a fékem és 800 kilométert jöttem csak motorfékkel. Lassabban nem mentem, de nagyobb távolságokat tartva és így már mérhető lehet a megtakarítás. (A fékem természetesen működött, csak a bal elejének iszonyú hangja volt és nem akartam tönkretenni a tárcsát.)

  Zoltán RózsahegyiZoltán RózsahegyiÉvvel
  • @István Székely Szerintem körülbelül egyformán gondolkodunk. Van amin lehet spórolni, van amin nem és van amin nem érdemes. Nincs miről vitatkoznunk, szerintem ez nem is vita volt csak mások a körülmények között vezetünk. (Ha padlógázzal érkeznék haza, én is járatnám még egy kicsit a motort, hűteni kéne a turbót. A forgalom mellett én nem tudok így hazajönni, vagy a munkahelyre bemenni, de az a + egy perc semmi.)

   Zoltán RózsahegyiZoltán RózsahegyiÉvvel
  • @Zoltán Rózsahegyi A forgalom ritmusát nyilván nem te diktálod, ezt nem is állította senki. A matek példám pedig tényleg sántít, de azért ismerek olyan sofőrt többet is , amelyik minden további nélkül járatja a motort, ha például eszébe jutott még valami, amiért vissza kell mennie. Télen konkrétan üzemmelegre melegíti, mert asszonypajtás fázós és előbb be kell fűteni. Az én általános napi rutinom: Garázs ajtó és nagykapu nyit, kocsi kiáll majd garázs ajtó és nagykapu is zár.A zárás az autóból történő kiszállástól a visszaülésig 2 perc nekem. Mikor hazajövök, ismét 2 perc. Ez napi 4 perc. 5Km oda 5 Km vissza. Napi 10km. A 100 Km így nekem 2 hét, 10 munkanap. 10X4=40, tehát 40 percet pöfögtethetném az autót 100 Km-enként ha csak az itthoni parkolást számolom. Vannak, akik még a célba éréskor sem állítják le azonnal a motort,-ilyet is ismerek- ami éppenséggel további perceket jelentene, de ez már csak feltételezés lenne, nem számolok vele. Így korrekt a matek példám. Vannak, akik még 5 km-re sincsenek a munkahelyüktől, mégis kocsival járnak. Az ő esetükben a példa még szembetűnőbb, mert a 100Km-re több ajtónyitás jut. A BKV meg MOST pont ellenjavallott.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • @István Székely A matematikai levezetés zseniális feltéve ha száz kilométererenként egy óra a felesleges "pöfögtetés". A munkahelyem 15 kilométerre van. Ez reggel és este 20-25 perc, délután 45-60 perc (de volt már két óra is). Reggeli és esti forgalomnál meg tudom választani nagyjából a sebességet, mert ismerem a lámpák váltását, de a délutáni araszolásba nincs mit tenni. Az araszolás ás a lámpánál várakozás között hatalmas a különbség. Motor melegítés nálam kevesebb mint egy perc, viszont óvatosan gyorsítok és nem megyek kétezres fordulat fölé, igaz ez máskor sem szükséges. Kétezres fordulaton hatodikba százhússzal megyek. Mehetnék BKV-val, három átszállással. Reggel nem érnék be munkakezdésre, este pedig nem lenne már buszom haza. Ha nincs kocsi, nem dolgozok. A feleségem szintén ilyen cipőbe jár csak neki 35 kilométer a munkahely, ezért van tartalékautónk is.

   Zoltán RózsahegyiZoltán RózsahegyiÉvvel
  • @Zoltán Rózsahegyi Ha 100Km-en egy autó 10L-t fogyaszt, akkor 1L az 10 KM-re elég 0,5L pedig5 Km-re. Ha az autód 5L-t eszik 100-on, akkor 0,5L-t 10-en. Ha az autód fogyasztása az utóbbihoz konvergál, akkor minden felesleges óra pöfögtetés cirka 8 Km-t jelent neked 100 Km-enként. Előmelegítés, nem állítom le a piros lámpánál, nem állítom le a kapubejáróban amíg kinyitom a kaput, nem állítom le amíg várom a gyereket vagy az asszonyt STB. Pénzben tényleg nem sok, de nem is elhanyagolható felesleges káros anyag kibocsájtás. Az önindítót kíméled vele az biztos. Persze ha öreg az autód és csipegeti az olajat akkor már érdemes számításba venni a gyorsabban tömődő katalizátort, lambdaszondát és az ezek eredményeként kialakuló többlet fogyasztást is. Egy példa az üres útra. Külvárosban lakom egy viszonylag csendes környéken. Van autó forgalom, de nagyjából 2 autóval találkozom reggel munkába menetel míg kiérek a főútra kb:800m. A főúton végig elsőbbségem van és csak egy vasúti átjáró van -mikor megyek/jövök nyitva-, lámpa nincs. Aztán jön egy jó széles elágazás 3 sáv oda 3 vissza nincs lámpa, meg kell állni. Ha szerencsém van először és utoljára a munkahelyem előtt. Ezt a szakaszt nem mértem le, talán 1 km. Eztán a körforgalomig ismét nincs lámpa, ami van gyalogosátkelő felett, azt nincs aki megnyomja, mert reggel mikor megyek alig van gyalogos Úgy 1500m lehet körforgalomig. Ott nem kell kifejezetten fékeznem, elég lassítani ha a forgalom engedi 50%. Körforgalom után ismét főúton a 2. bekötőútig néhány száz méter, jól belátható széles aszfaltozott útkereszteződés, harmadikkal vehető. Bekötőúton szemből általában kifogok egy teherautót, kombájnt, traktort egyebet, de megállni akkor sem kell, elég széles az út 2-300m. Utána némi rossz minőségű de még mindig aszfalt út következik két kanyarral, de végig 2-es vagy akár 3-as alapjárat közeli fordulaton. Összesen 5Km oda 5Km vissza hetente ötször. Menet idő : 7-10 perc oda. Motor bemelegedési ideje..... Nyáron 2-3 perc de télen..... nos a helyzet az hogy még a termosztát csere után is 5 percnél több volt, pedig a garázs ha nem is fűtött, de hőszigetelt.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • @István Székely Alapjáraton nem közlekedünk, hanem a lámpáknál állunk (ha nincs start-stop rendszerünk), ekkor fogyaszt négy decit óránként. Elég sokat kell ácsorogni, hogy ez a fogyasztás számítson valamit. Üres úton lehet menni fékezés nélkül, ha nem lejt, ismered a kanyarokat és a jelzőlámpák váltását, viszont üres út nincs. A motorféknél a fogyasztás nulla, de ebből is nehezen jön össze értékelhető megtakarítás. Motorfékkel kímélni lehet az üzemi féket és el lehet kerülni a túlmelegedést. Sok személyautó vezető nem használja, de a teherautók vezetői mind, kivétel nélkül.

   Zoltán RózsahegyiZoltán RózsahegyiÉvvel
 • Tetszett nagyon és köszönöm

  Zsolt KovacsZsolt KovacsÉvvel
 • A "tanárúr" azt mondja, hogy ne fékezzük. Majd máskor, hogy használjuk a motorféket. Ez szerintem ellentmondás. Az én számításaim szerint akkor fogyasztunk kevesebb üzemanyagot, ha lassítanunk kell, pl. kereszteződés előtt, ha kidobjuk üresbe és engedjük kigurulni az autót. Ugyanis motorfékkel még mindig túl gyorsan lassítunk a kiguruláshoz képest. Üresjáratban viszont nagyon keveset fogyaszt az autó. Igaz, hogy nem nullát. A számítás szerint fékezni semmiképp nem érdemes. Még motorfékezni sem. Természetesen van olyan szituáció, amikor motorféket érdemes használni. Pl. nagyon hosszú lejtőn, vagy ha fékeznek az előttünk haladók, stb...

  pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
 • Ifjú éveimben padlógázzal téptem, leelőztem akit lehett. Most sem számít a költség, de rájöttem, hogy hova a fenébe rohanok. Én vagyok akit le szoktál hülyézni, de nem baj. A gyári értékeket nehéz hozni, de évek óta, már minden autómon közel vagyok ahhoz. Az első fékbetétek cseréje 100.000 km. Igaz elment sok év, mire ide jutottam. A velem egyidős barát, ma is bőgeti a verdáját, helyből kikapar a kerék. Nem vagynk egyformák.

  Lajos WagnerLajos WagnerÉvvel
 • Ha lehetek őszinte. Nem érdekel a fogyasztás. Nálam a lényeg az, hogy azonnal induljon, elvigyen a-ból b-be, okozzon némi èlmènyt, és nem utolsó sorban jól pakolható legyen. Ezek az elvárásaim. Ha ezt tudja, és ,8-10litert eszik. Ám legyen.

  Zsolt KisZsolt KisÉvvel
 • Az is hasznos, hogy előzősnél ki kell venni az eco módot. :)

  LilanyusziLilanyusziÉvvel
 • Ural 375 os-t vezettem magyarorszagon az 1980-as evek elejen. 8 hengeres 7.0 L 180 loeros hatalmas benzin motorja volt. 98-as oktanszamu benzin kellett bele. Az orszaguti fogyasztast konnyu volt kiszamitani. 100 km-en fogyasztott 100 litert. 1 kilometer = 1 liter benzin. Egy atlagos havi keresetert 40 liter benzint lehetett vasarolni a 80-evek elejen. Ahoz, hogy ez az Ural megtudjon tenni 100 Kilometrt 2.5 honapot kellet dolgozni. Ez ma mar hihetetlen de ez igy volt. Abban az idoben senkit nem erdekelt a fogyasztas mert nem nekunk kellett fizetni. 320 literes volt a fő tank es 60 literes volt a masodlagos tartalek uzemanyag tartaly. Ha nekem kellett volna megtankolni akkor 8 - 10 havi kereset lett volna egy tankolas. Na most a benzin volt-e draga vagy a keresetem volt e alacsony? A kerdes megvalaszolasat azt rahagyom a politikusokra es torteneszekre.

  Arpad VadaszArpad VadaszÉvvel
  • @Arpad Vadasz Igen, külföldön egy 4320-as volt a nevemre íratva. Kár dobálózni, hogy tuti, nem vezettem :) Ez nem a 375-ös, ez már gázolajos, 10 850 cm3, elég erős lenne a 100 liter...

   horvath94horvath948 hónapja
  • @horvath94 EN CSAK ANNYIT MONDOK AMI A VALOSAG VOLT. MI ERTELME LENNE, HOGY HAZUDJAK? A BENZINES ZIL FOGYASZTOTT 50 LITERT. TE VEZETTEL VALAHA URALT??? HA NEM AKKOR MIERT OKOSKODSZ !!!

   Arpad VadaszArpad Vadasz8 hónapja
  • Ural 4320 fogyasztása nem haladta meg a 40 litert, hiába az egyik benzin, másik dízel. Ráadásul ez 10850 köbcenti. Hagyjuk már a hülyeséget...

   horvath94horvath948 hónapja
 • Az auto fogyasztast az csak azt az embert erdekli akinek nincs penze! Ha nincs penze akkor miert vezet? Lehet menni gyalog,busszal,biciklivel. Az en autom motorja 8 hengeres 5.3 literes. A fogyasztas 25 liter a varosban. De az uzemanyag tartaly szerencsere 120 literes. Nemkell mindig a hidegben tankolgatni. Az orszaguton ha sima az ut akkor 4 henger lekapcsol. A fogyasztas ebben az esetben lemegy 11-12 Liter/100 km. Az nem rossz fogyasztas a Chevrolet Suburban autonak ami tobb mind 3 tonnas 8 szemelyes es ½ tonna rakomanyt tud vinni.

  Arpad VadaszArpad VadaszÉvvel
 • A videónak lehetne az a címe, hogy Hogyan vezessek, hogy benzint spóroljak, de a mögöttem lévő audist úgy felidegesítsem, hogy lerúgja az agyamat. Ebben az a vicc, hogy nem vicc.

  bogika98bogika98Évvel
  • Bogi! Az audisra is vonatkozik a kresz. Attól, hogy ő kemény, még nem kényszeríthet arra, hogy gyorsabban, vagy lassabban vezess! Egyébként meg ha te is a tatásvezetés híve vagy, akkor az autód is elég kicsi lehet, következésképpen könnyen félre tudsz állni előle padkázás nélkül.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Gusztustalanul sok reklám van benne!

  Dávid VonnákDávid VonnákÉvvel
 • A cím nem rossz, de lehetne akár az is: "Mit kell csinálnom máshogyan azzal a kocsival amim most van a jövőért."

  Péter PatakiPéter PatakiÉvvel
 • Hol a határ ,amikor gazdaságosabb a motorfék,mint az üresben gurulás?

  Zsolt RadaZsolt RadaÉvvel
  • @Szekeres Béla Köszönöm

   Zsolt RadaZsolt RadaÉvvel
  • Nincs ilyen határ, nem lehet ilyen tekintetben összehasonlítani a két "üzemmódot". Ha üresjáratban gurulsz van fogyasztás, motorféknél nincs fogyasztás. Addig lehet, szabad, vagy illik motorfékkel gurulni, amíg nem kezd el rángatni a motor. Tehát eddig nincs fogyasztás. Ha már majdnem rángat a motor, akkor kinyomod a kuplungot. Ilyenkor emelkedik meg a fogyasztás nulláról. Ilyenkor alapjáraton már üzemanyagtól forog a motor és emiatt lesz fogyasztás.

   Szekeres BélaSzekeres BélaÉvvel
 • Tök érdekes volt. 😇 Meg az az észre vétel is, hogy játszok egy kamionos szimulátoral és ott is észre vettem, hogy ki teszem lejtőn vagy meg állás esetén üresbe akkor van fogyasztás igaz órában adja meg és az is pár liter ez nyilván kamion esetén... De, ha viszont, ha sebességben hagytam, akkor 0 volt az aktuális fogyasztásom. Arra nyilván rájöttem a lehető leg magasabb fokozatban hadjam. Meg a valóságban is inkább ki gurulók. Bár azt nem tudom, hogy jó meg óldás-e fogyasztás szempontjából, ha észre veszem, hogy nem túl valószínű a teszem azt lámpa váltás vagy bármi más, de naggyaból van elképzelés mikor lehet menni akkor inkább tartani Kiss sebességet, hogy aztán ne álló pozícióból kelljen ilndulnom

  Gecsei LászlóGecsei LászlóÉvvel
 • T Hozzászólók! Véleményt szeretnék kérni a Pro Energi Ultrával kapcsolatban. Valóban jelentős a fogyasztás csökkenése a használatával? Választ megköszönöm.

  Imre NyakasImre NyakasÉvvel
 • Azt soha nem értettem, hogy ha piros a lámpa, miért kell oda száguldani?! Ha meg zöldre vált, miért nem indul egyszerre a kocsisor?!

  JutyubakkaR2D2JutyubakkaR2D2Évvel
  • @Kovács Gábor Ez érdekes, de ha miattad nem fér be még két autó a zöldbe, akkor következőleg ők lesznek az elsők. Így már előttük tiszta a pálya és amit elveszítettek, azt most visszanyerik. Itt Békéscsabán az a tapasztalatom, hogy legfeljebb 2 lámpányi előnyre tesznek szert a döngetősebbek, az meg mint tudjuk max 1,5 perc nálunk. Nem jelentős veszteség, pláne ha ismered a lámpák váltását és leállítod a motort.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • Az "az odaszáguldás" fogyasztás szempontjából tényleg nem előnyös, de a délutáni csúcsban, amikor mindenki csorog lámpátol lámpáig, akkor kialakul egy olyan jelenség, ha pl átérsz egy lámpán, és mögötted lévő már nem, akkor te pont a kereszteződés túloldalán vagy. A következő lámpa még piros, de te mégis haladsz, mert mindenki csorog, és mire zöldre vált, kiderül, hogy még befért volna 4-5 autó mögéd, ha nem csorog mindenki.

   Kovács GáborKovács GáborÉvvel
  • Azért mert a lámpánál az autók között kábé 1 méter van. Ha egyszerre indulna a kocsisor és nem maradnának le egymástól az induló autók akkor tartanák ezt az 1 métert ami rohadtul nem elég arra hogy ha valaki bármilyen okból fékez akkor mögötte meg tudj állni. Ugye ez a követési távolság.

   Zoltán SzabóZoltán SzabóÉvvel
 • A legfontosabb: @13:13

  hammerhammerÉvvel
  • Nem. Nem ez a legfontosabb. Aki menni akar az menjen, siessen. Van index és ki lehet kerülni a másikat. :) A legfontosabb a biztonságos közlekedés!

   Daróczi AndrásDaróczi András10 hónapja
 • Talan ki kellett volna hangsulyozni jobban ami a motorlealitasi trukkott illeti hogy a kormany is leakad,nehogy valaki evel probalkozzon.

  Istvan KeresztesIstvan KeresztesÉvvel
  • Bizony! Új 2020-as Swift GLX-em van, kulcs nélküli indítással. Ha menet közben megnyomnám a START/STOP gombot, úgy berántana az elektromos kormányzár, hogy öröm lenne nézni. Ez egyébként benn van a kézikönyvben is, ezért írtam feltételes módban.

   Imre MarótiImre Maróti3 hónapja
  • @Krisztián Wirsz A fék motorleállítás után is meg tudja állítani az autót rásegítéssel egy alkalommal. Folyamatos lassításhoz, vagy többszöri kisebb fékezéshez is használható, de gyorsan csökken a hatékonysága. Hivatalosan tilos így gurulni. Hegyről lefele jövet ilyet nyilván nem is játszik senki. Ez csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor pontosan ismered az adott útszakaszt és az ottani forgalmat.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • Ebben az előadásban a lakosság közlekedési szokásai kerültek vizsgálatra, nem pedig a fuvarozók. Melyik személyautónak nem tudod elfordítani a kormánykerekét álló motornál?

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • Leakad? Mármint elmegy a szervó? Az se jó de a fékrásegítés is off és az nagyobb para.

   Krisztián WirszKrisztián WirszÉvvel
 • Na várjunk, egy valamivel vitatkoznék, lejtőn megyek le, szándékosan üresbe gurulok, mivel 5 km-ert végig gurulok hajtás nélkül, motorfékkel meg szinte semmit nem gurulok, sőt lassítok... ja nem szóltam nézem, csöndbe maradok, ugyanezt elmondja :D Amúgy hegymenetben lejtőn lefele apám is kilöki a kuplungot a busznál. 28 literes fogyasztást 22-re levitt stb... na de köszönöm a videót, vártam már. Igen viszont egy kérdésem lenne, mert ezt annyira nem tudom, injektoros autónál ha üresbe vagyok, akkor is fogyaszt? Na mert innentől megint bukik pár dolog.

  Gábor VisnyeiGábor VisnyeiÉvvel
  • @pelzgm pelzgm nyílván egyenesnél ésenyhe lejtőnél... de et a motorféket túleröltetik elárulom.

   Gábor VisnyeiGábor VisnyeiÉvvel
  • Az attól függ milyen meredek a lejtő. Enyhe lejtőnél igazad lehet, de meredek lejtőnél és kanyargós úton jó a motorfék. Annak a segítségével szép egyenletesre tudod beszabályozni a sebességedet, és nem kell fékezni.

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
 • Én magam tapasztaltam , fogyasztást csökkenteni gyorshajtással lehet! Idézőjelben. Pl lakott területen belül 50 Km/h megengedett, ami általában csak 4 fokozatban lehet megtenni.De ha már felgyorsitok kb 60 Km/h sebességre, akkor felkapcsolható néhány autó ötödikbe. Ötösben kevesebbet fogyaszt az autó, plusz gyorsabban haladsz vagyisd hamarabb is odaérsz a célodhoz . Vagyis lényegesebben kevesebb fog elfogyni üzemanyagbol. Tempomat : 15:07 én mindenhol használom ahol csak lehet, még két falu között is és bevált. Sokszor városon belül is ahol lehet. Kivéve 17:10 nél eset amikor hegyimenet van.

  Jóska SobriJóska SobriÉvvel
  • 60-ért még nem büntetnek. Úgy tudom 65-től van bünti. Persze, helyszíni bírságolás az más. De azzal már nem kínlódnak a mai zsernyákok.

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
 • Aki ért hozzá, ma már történelem, GEET motor hulabel.info/dron/rpWgb553kb5-iYU/vide

  Gabor RaynaiGabor RaynaiÉvvel
  • Aki fejlettebb mint egy szobanövény, az tudja, hogy a GEET motor annyira komoly mint a Nagy Rotormotor kb busy.org/@alexbeyman/water-is-not-a-fuel-the-geet-engine-scam

   Patrik FeketePatrik FeketeÉvvel
 • Az AGR vagy EGR szelepek mi újság? Országúton nekem 110 km/h-nál 3100-as fordulaton kevesebbet eszik az autó, mint 90 km/h-nál 2900-as fordulaton. Laptop-on figyeltük a motor adatait és nagyobb fordulaton 3000 felett kikapcsolja az füstgáz visszavezetést = Agr szelepet, így több friss levegővel jobban expandálnak a hengerek --> jobb hatásfokú eredményez --> Így átlag 3dl+el kevesebbet fogyaszt úgy, hogy + 20km/H val gyorsabban megyek.

  Tamás NagyTamás NagyÉvvel
  • Egy okkal több, hogy ne legyen az autókban EGR. :/

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Az ám a helyzet, hogy a háború után volt kacsa meg bogár. Nem viccből volt, hanem azért, mert tudták, hogy pörögnie kell a gazdaságnak ha ki akarnak mászni a gödörből, ahhoz pedig az embereknek olcsó járművet kell adni. Ma meg ha törik ha szakad SUV kell a bevásárláshoz is. Az ember lükesége tehet arról ahol tart.

  pundzsupundzsuÉvvel
 • 24:01 Ha valaki rövid úton tönkre akarja vágni a motort az nyugodtan fogadja meg a tanácsot..... (A fotelhuszárok illetve szagemberek meg ne fáradjanak a hülyeségeik erőltetésével mert nem fogok rájuk reagálni.)

  Stratos LockonStratos LockonÉvvel
 • Nagyon hasznos dolog a motorfékezés. Én is elkezdtem igy vezetni és azt tapasztaltam, hogy ha az üresjárattal nem kombinálom akkor a fékrendszeten kívül nem sok másra van pozitiv hatása. Mint motorfék a nevében is benne van a fék. pl harmadikban nem sok értelme van ha csak nem megálni szeretnénk. Egy felüljárólól is vicces legurulni motorfékkel. Pesten vezetek. Negyedikbe meg kell a 70-80 hogy legyen lendület. Hülyeség, hacsak nem a Mátrából gurulsz lefelé. Üresjáratban sokkal nagyobb távokat meg lehet gurulni pl lámpától lámpáig mint harmadikban motorfékkel és nem is lassitjuk annyira a mögöttes forgalmat, hogy hülyén nézzenek ránk, hogy ki ez a totolya.

  László ILászló IÉvvel
 • A keréknyomással is tudtok üzemanyagot megtakarítási ha 0.2barral többet fujtok bele pl:2.2 helyett, 2.4bar tesztek az abroncsba. 100 km en, kB 4decilitert.

  BigAndrooBigAndrooÉvvel
 • Egyetlen egy dologgal nem értek egyet: A régi P106 (1996) autómnak olyan motorféke van, hogy a Kia-t (2008) simán lelassulja :) Az öreg zseboroszlánt üresbe kell tenni,mert fél úton megáll, KIa-val meg lehet csinálni, hogy sebességben lassítok. Bekötőúttól hazáig 1100méter, 400méternél 80-nél üresben hazagurulok. Sebességben hagyva esély sincs erre. A vezetési stílus miatt a családtagok lábában 2liter van. De már inkább nem mérgelődök :)

  Bolla GaborBolla GaborÉvvel
  • Na most ha az volt a kérdés, hogy miért van jobb motorfékje az öregebb autónak, válaszom a következő: A gyártók is rájöttek arra, hogy a fékezés mindegy, hogyan történik veszteséges folyamat az autós közlekedésben. A régi karburátoros korszakban ha levetted a lábad a gázról, a fojtószelep lezárt. A 96-os 1.3-as Ford ESCORT-nál már úgy működött/dik, hogy ugyan van egy központi befecskendező szelep, de ezt megfejelték a fojtószelep alapjárat állítótőkéjével. Lényege az, hogy amikor elengeded a gázt, a fojtószelep felkoppan erre a tőkére és egy léptető villanymotor szépen lassan engedi vissza a teljesen zárt állapotba. Láttam. Van ilyen autó a háznál. Vagyis érezhető motorféket csak magas fordulatszámról lassítva tapasztalsz vele.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Sokan azt hiszik ha szimplán lassabban mennek a megengedett maximális sebességnél olyan minimum 20-30km/h-val akkor spórolnak 😂

  Fanni PetrovicsFanni PetrovicsÉvvel
  • @Fanni Petrovics 20-szal egyáltalán nem gazdaságos menni...

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
  • Elég idegesítő ha 6km-el előtte nincs senki az úton, de a tötymörgő akkor is 20al megy 50es táblánál.

   Fanni PetrovicsFanni PetrovicsÉvvel
  • Igen spórolnak, mert kisebb a légellenállás. A légellenállás pedig négyzetesen növekszik a sebesség függvényében.

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
  • Városban vagy országúton tartod murisnak?

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Kipróbáltam a motorfékes módszert. WagonR+ (1.3)sajnos nem tudja ez a dolgot mint pld állitólag a Lada Samara is, fogyasztásom nem csökkent. Az üresbe gurulós módszerrel viszont nyertem ugy egy litert! Most télen városba igy 6.3 liter jött ki ami viszonylag jónak számit ennél a tipusnál....

  Zsolt BáthoryZsolt BáthoryÉvvel
  • Tényleg jó.Évjárat,távolság, város, garázs,indítások száma?

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Gajdán Prof.úr ismét profin elmagyarázta a frankót,nekem csak egy kérdésem volna:"mi volt a cucc",ami segített ehez a pont-vessző nélküli beszéd tempóhoz? :D

  Real OpinantReal OpinantÉvvel
 • Mi a helyzet a lustúlásal?

  nightwalker800703nightwalker800703Évvel
 • Start Stop rendszer ha van és ki lehet kapcsolni kapcsoljátok ki, többet árt mint használ, motor és lendkerék szenved a spórolás igen csak kevés és ne basszátok szét a autót a kevés fordulattal, 1500 meg alatta mindennek rossz főleg ha dízel 😅 Azt meg hogy valaki piros lámpánál ki be kapcsolgatja start stop nélkül kézzel ahogy olvasgattam azt el se hiszem, mi értelme ennek? Megér annyit az embereknek hogy spórol 1000 forintot egy hónap alatt de 1-2 év múlva motor,Dpf, Egr vagy lendkerék kuka? Egy autónak a legjobb ha megfelelő fordulattal van használva és nem ugrálsz mint a majom a 2-es fokozatból 4-be meg ilyenek.

  Edgár RákócziEdgár RákócziÉvvel
  • Euro II-es 1.1-ES PUNTÓM van, EGR nélkül, egytömegű lendkerékkel. Nálam legfeljebb az önindító szenved meg az aku, de utóbbi kapott egy karbantartókészüléket. 2-esből 4-be pedig simán be tudod rakni szétpörgetés nélkül. 1-ből 3-ba nem, mert az 1-es elég rövid.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Sokat agyaltam a motorfékes kiguruláson.... arra jutottam, hogy bár fékezés helyett igen hasznos, de a vele megtehető táv max 500 méter talán, de addig gázzal kell mennem. Ha előbb kidobom üresbe és 3x akkorát gurulok alapjáraton ketyegtetve, a kettő fogyasztás különbözete jobb az üresben gurulásnál. Talán alátámasztja az is, ha ezt nem teszem, akkor a városi fogyasztásom eléri a 8 litert is, ha viszont szalajtom az autót akkor akár 6,5 is lehet. (persze dugó és forgalmi helyzet függő) Valamiben igazamnak kell lennie, mert a spritmonitor.de-n a fogyasztási listák első helyén szoktam lenni, több típusnál is. (Persze az autóim műszaki állapota is olyan.) Ja és szerintem nem tartozom a málé, mindenkit feltartó autósok közé sem. Inkább a forgalom ritmusának elcsípését tartom megfelelőnek, mint a mások elé bevágódós, tolakodósat. Általában jobban is haladok náluk.

  Bozsoki CsabaBozsoki CsabaÉvvel
 • 50-el menni ötösben, nem káros a motornak? Úgy értem, hogy 1400-1700-on van az RPM.

  RolandHUNterRolandHUNterÉvvel
  • @Zsolt Perák Ugyanaz a helyzet, mint dombnak felfelé. Melyik a legalkalmasabb fokozat? Az a legnagyobb fokozat amelyiknél ha nyomok egy gázt és remegés helyett a kocsi gyorsulni tud. Egyenes úton is hasonló /csak ott nem kell a plusz erővel számolni/, az a lehető legnagyobb fokozat ahol még erőlködés nélkül tudom tartani a sebességet Erőlködés egyenlő, egy bizonyos sebességnél a sebesség megtartásához plusz üzemanyag kell. De lehet tudni számolás nélkül is, mikor elértem az ötvenet a gázpedált ugyanabban a helyzetben tartom. Ha egy percen belül lassulok, mondjuk 40ig, ill. állandóan meg kell taposnom akkor túl nagy a fokozat. Ha nem erőlködik akkor mindegy mennyit forog, nem az számít.

   pundzsupundzsuÉvvel
  • @pundzsu erre én is kiváncsi lettem volna hogy 50 nél 1500 ös fordulaton nem e káros a motornak mert sok ismerősöm így csinálja és olyan hangja van mintha erőlködne sík úton én úgy tanultam annak idején hogy inkább pörögjön a motor pl 50 nél 4. be 2000 RPM lehet hogy nem a legtakarékosabb de nem nyírom ki a motort 1.4 90 LE f astra az alany

   Zsolt PerákZsolt PerákÉvvel
  • Nem káros ha nem kell erőlködnie, mivel egy picit sem emelkedik az út. De ha szemmel nem vagy biztos benne, akkor tartsad ott az 50-et és nézd közben a pillanatnyi fogyasztást - erőlködés egyenlő + 1 és 3 liter közt.

   pundzsupundzsuÉvvel
 • A "rollerezést" minden probléma nélkül szoktam csinálni modern autóval. A féken semmi változást nem tapasztalok a járó motoros guruláshoz képest. Egyedül a kormány szervó nem működik, de nálam ez nem okoz kényelmetlenséget, mert alapból két kézzel forgatom a kormányt.

  Alsafejri SzemiAlsafejri SzemiÉvvel
 • Remek ez a videó! Amíg nem volt saját kocsim, én sem figyeltem semmire, de idén beruháztam egy hibridbe. De dombos vidéken a hibrid benzinfogyasztása is nő. Szerintem nem 50-60%, hanem max. 30% lehet a visszatáplálás, mert hegymenetben kénytelen dolgozni a benzinmotor. Persze ez nagyvárosi forgalomban. De azért is vettem hibridet, hogy városban ne égessek annyi benzint. Illetve ne szaggassam a váltót + ne kövessem el a szokásos hibákat, amikről itt a hsz-ok bőven mesélnek. Pluszpoén: az Egyesült Királyságban régebben szándékosan akadályozták a zöld hullám kialakítását, hogy több üzemanyagot égessenek a kocsik. Ma már ugye a károsanyag-kibocsátás a szlogen, de sajnos a mai napig kész a káosz - Londonban talán már nem annyira, de itt Birminghamben elég általános, hogy kétszáz méterenként föltartják a forgalmat a lámpák, mert olyan borzalmas a szekvencia. Ja, és itt csak a telezöldet ismerik, ebből a szempontból is jó a hibrid, mert nem pöfög, amíg vár az ember, hogy kanyarodhasson.

  magyarbondimagyarbondiÉvvel
 • Budapesten szerintem nyomni kell, mert ha nem nyomod több lesz a fogyasztásod vagy mondjuk ugyanakkora (mivel a menetidőd akár 10-20%-kal megnőhet, ha pl finoman gyorsítasz) 1. nem érsz el annyi zöldet 2. nem engednek be sehova és ott fogsz szobrozni Amit érdemes megfogadni az előadás anyagából az a motorfék használata. De azt sem egyszerű használni. Ha 2-3 asban 50-60 km/h-ról közelítem meg a lámpát rohadt hamar lelassul az autó. Azt pedig megcsinálni, hogy észlelem a pirosat, 4-esben motorfék, vissza 3, majd vissza 2. Agyhalál. Mekkora hely kell ehhez? Mennyi idő alatt tudom ezt megcsinálni? Másik ami nem világos: úgy tudtam kifejezetten káros a motornak, ha lájtosan megyek fel egy emelkedőn, pedig ezt ajánlják itt, ebben a videoban. A váltó használata régebben már volt téma itt a Vezess tv-ben. Szóval felfele inkább nem lennék fogyasztáscentrikus, ott inkább magasabb fordulatszámon mennék. Update: kicsit átgondoltam az emelkedős eszmefuttatást: vagy csak a sebességem legyen alacsonyabb (pl100-ról 80km/h), a fokozatot visszavehetem és magasabb fordulaton mehetek, hiába fogyaszt úgy többet?

  Peter GregorPeter GregorÉvvel
 • Diesel él nem érdemes nagy fokozatban lassabban haladni, mert beég valamelyik alkatrész..

  Zoltan TothZoltan TothÉvvel
 • berlet, villamos ;)

  fromikafromikaÉvvel
 • Gajdán Tanár Úrtól megszokott részletességű videó, köszönjük! Egy hatékony, de nem veszélytelen módszer kimaradt, ezért csak tempomattal és ráfutásgátló elektronikával rendelkező autóval érdemes kipróbálni. Ez pedig a piócázás, ami természetesen szabálytalan!!! Teherautó mögött 10 méternél kisebb távolságban a légellenállás olyan mértékben csökken, hogy az 30-35%-os fogyasztás csökkenés is okozhat. A ráfutásgátló elektronika pedig megvéd minket a hirtelen fékezéstől, hiszen a 10 méter 90-es tempónál a reakció időre sem elég. A kavicsfelverődés viszont valós veszély :) További lehetőség a kerekek 0,1-0,2 barg-val nagyobb nyomása az előirtnál amivel tapadást veszítünk ugyan de csökken a gördülési ellenállásunk és a súrlódásunk is az úttal.

  Gábor KemenesGábor KemenesÉvvel
 • Ha egy autot azert veszel meg mert keveset fogyaszt az olyan mindha egy not azert vennel felesegul mert jol főz .:))

  Ferenc NagyFerenc NagyÉvvel
  • @Péter Tóth XD

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • Ezt a faszságot nem tudom ki találta ki, de nagyon terjed a hülyeség.

   Péter TóthPéter TóthÉvvel
  • Pedig van, aki csak kényszerből vesz autót. Feleséget jellemzően nem. :D

   Dawe CzeneDawe CzeneÉvvel
 • Az alacsony fogyasztás alapfeltétel a jó minőségű üzemanyag, ami sajnos magyar országon nem áll rendelkezésre.

  György CsépaiGyörgy CsépaiÉvvel
 • Gajdan ur ajanlasa a lampahoz kezeledeskor a visszakapcsolas...nos az en Daewoomnal nem egy nagy erzes, de ha Ferrari lenne a seggem alatt, akkor az tuti, hogy orommel kapcsolgatnam alsobb fokozatokba , hadd bogjon fel a motor :) Most mar ertem, hogy a sportkocsisok es motorosok miert kapcsolnak vissza motorfekre: sporolnak az uzemanyaggal !

  Sandor HaranghySandor HaranghyÉvvel
 • Vitorlázni a mai autókkal már nem lehet, mert leveszed a gyújtást, aztán bekattan a kormányzár. De a motorfék üzemet sok ember megtanulhatná alkalmazni.

  István ÁngyánIstván ÁngyánÉvvel
  • @István Ángyán Az volt a kérdés, hogy ne kattanjon be a kormányzár. Az megoldható.

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
  • @pelzgm pelzgm Az így spórolt öt fillért majd a katalizátor megköszöni...

   István ÁngyánIstván ÁngyánÉvvel
  • A gyújtást vissza lehet adni. A motort pedig nem kulccsal indítod be, hanem sebességbe rakással.

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
  • @Pocsai Sandor Régebbi Opeleknél ez gyári "fícsör", hogyha nincs beforgatva gyújtásra, akkor bekattan. (Nyilván, ha leveszed visszaadod, és közben nem mozdítasz semmit rajta akkor menni fog, de ha egy kicsit is bemozdítod, és bekattan, akkor abból árok lesz.)

   István ÁngyánIstván ÁngyánÉvvel
  • Sajnos tényleg tud úgy elromlani a kormányzár, hogy nem kell kivenni hozzá a kulcsot... Volt két egyforma Twingóm, az egyik pont ezt csinálnta, úgyhogy vigyázzatok vele, nagyon veszélyes!

   Pocsai SandorPocsai SandorÉvvel
 • És mi a helyzet a pirosnál várakozásnál? Érdemes leállítani a motort?

  Szabolcs MSzabolcs MÉvvel
  • Indításkor kopnak a motor alkatrészei a leginkább, mert az olaj az ácsorgás közepette szépem lecsorog a teknőbe. Választhatsz a motor- és akkumulátor-gyilkolás vagy az üzemanyag spórolás között!

   pelzgm pelzgmpelzgm pelzgmÉvvel
  • Ha csak a benzinfogyaszást nézed? hulabel.info/dron/mnqBpXmch92bgKc/vide

   YourNickIsTakenYourNickIsTakenÉvvel
 • Örülök, hogy többen is írják, hogy így vezetnek. Jó tudni, hogy az ember nincs egyedül és nem faszság amit csinál. Nekem motorral volt szembetűnő a különbség. Amikor megvettem az első hónapban 7 liter körül evett, most öttel elvan ugyanazon az úton. Egyszerűen többet hagyom gurulni, finomabban gyorsítok, egyenletes sebességet próbálok tartani.

  Ádám KoránÁdám KoránÉvvel
 • Ez így igaz :)

  Sándor NagySándor NagyÉvvel
 • a túlságos spórolós vezetésnek semmi élménye nincs ,de az ésszel vezetés meghozza a spórolás lehetőségének 60% szerintem ,aki többet akar menjen biciklivel,mert manapság a busz is drága ,vagy várja meg míg 65 éves lesz és ingyen utazik hehe..

  lászló somogyilászló somogyiÉvvel
 • a sok motorfék használatnak is vannak negatív hatásai ,az erőátvitelre ,valaminek el kell nyelni az erőt és az terhelődik ezáltal....

  lászló somogyilászló somogyiÉvvel
  • @Sandor Haranghy Alacsony fordulaton leadott nagy nyomatéknál a motor hőterhelése nő meg, pörköli az olajat és az égéstérben lévő fém felületeket.Ezért káros. A kettős tömegű lendítőkerékről nem tudok nyilatkozni. A nyomatékgörbének pedig k.rvára nem a tetején jár a motor 50-nél 4-ben. Legfeljebb az 1/3-ánál. 5-ben is csak legfeljebb a felénél. Persze motorfüggő is, de hidd el, a motorban minden kapcsolható fokozatban rendelkezésre áll teljesítmény többlet a gyorsításhoz. (30-nál 5. nem minősül kapcsolhatónak!)

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • Benne van a nevében, hogy a motor "nyeli" el az energiát. Az erőátvitelen minimális a terhelés a gyorsítással összevetve.

   sifre2sifre2Évvel
  • na errol irtam fentebb. mert sporolgathatok a benzinen, ha szetcseszem a kettos llendkerekemet vagy a hajtasrendszert. ahogy en latom az autozast, az alap a minosegi uzemanyag, minosegi s idoben cserelt motorolaj, jo fekek es jo gumi (evszakos es jo nyomassal). Most az, hogy ezekre koltok vagy mast szetcseszek az autoban, mert ezekkel sporolok, egyeni dolog. A nyomatekgorbe alapjan megvan az a bizonyos fordulatszam minden valtasnal, mas mondta, ha 5osben megyek 50nel de 1000es fordulaton, akkor szetcseszhetem a kettoslendkereket, ezert jobb a 4esben a nyomatekgorbe tetejen menni. igaz ott 1500os rpm van s nem 1000es mint az 5.ben, igy az tobbet is fogyaszt, vagy megsem? Mert lehet az 1000es jol megterheli a nehez auto elvitelet 50el az 5. fokozatnak, igaz kevesebb uzemanyagot fogyaszt, vagy megse?

   Sandor HaranghySandor HaranghyÉvvel
 • Akkor majd indulás előtt elkérem az út hossz-szelvényét, hogy tisztán lássam, mikor mit kell csinálni. :D

  Csaba HorvaticsCsaba HorvaticsÉvvel
 • Hogy a Fiat 127 sose fogyasztott 2,7-et, az is biztos!!

  Szabolcs VárkonyiSzabolcs VárkonyiÉvvel
  • Ez elképzelhető. A 83 as 900 pandámmal 4.0 l autóztam normál vezetésnél vegyes használatban.

   István JuhászIstván JuhászÉvvel
  • Szabolcs Várkonyi Pár éve voltunk egy fogyasztási versenyen a Peugeot-val. A legkisebb turbódízelek sem tudtak ilyen fogyasztást, pedig elég extrémen próbálkoztunk.:)

   Gábor FömötörGábor FömötörÉvvel
 • Gratulálok a Tanárúrnak az előadásért.

  bbb gggbbb gggÉvvel
 • Sziasztok! Bocsi, de nekem elegem van abból, hogy -tisztelet a kivételnek- mindenki fényezi a vezetési tudását és az autóját, hogy milyen keveset fogyaszt. A fanatikus márka imádatot ki lehetne hagyni belőle. Sajnos tapasztalatból láttam, látom, hogy vezetnek az emberek. Vagy poroszkálnak, hogy keveset fogyasszon, vagy mint az őrült, a belsőből 3 sávon át kihajt. Egyébként akinek van pénze "nagy" autóra, annak van pénze üanyagra is.

  bbb gggbbb gggÉvvel
 • Nálunk van egy Ford Ka 2013-as (RU8 motorkódú). Ha én vezetem 5,2l/100 km vegyes fogyasztásban. A feleségem 6,9-et csinál ugyanezzel.

  Krisztián BazsikKrisztián BazsikÉvvel
  • akkor biza ő cipőzi rendesen

   Péter MarosPéter MarosHónapja
 • Olcsón sehogy sem lehet autózni.50-el menni? Ez csak egy elméleti baromság, lakott területen kívül lehetetlen mert letolnak a városban meg lehetetlen folyamatosan haladni. Köszönöm ismét a halottnak a beöntés értékű videót.😂

  Norbert VörösNorbert VörösÉvvel
 • Az egyszerű tempomat még akkor is gyorsít, vagy tartja a sebességet, amikor a sofőr már fékezne. Ha késön vesszük ezt észre, akkor több üa. fogy, és fékezni is kell esetleg...

  Imre GyörgydeákImre GyörgydeákÉvvel
 • Lejtőn miért érdemes gyorsítani motorfék helyett? Biciklinél azért érdemes a lejtőn is tekerni, hogy utána ne csak hegynek felfelé tekerjünk, vagyis a munkavégzés hosszabb szakaszra oszoljon el, és kisebb lehessen a teljesítmény, amit be kell fektetni. De végső soron úgyis el kell végezni a munkát, és ha a lejtőn lefelé gyorsítás helyett ugyanazt a benzint hegynek felfelé égetem el, akkor a kisebb sebesség miatt kevesebb energia veszik el légellenálláson, nem?

  kovianyokovianyoÉvvel
 • A start-stop minden csak nem jó.

  gabber01gabber01Évvel
 • Veszel egy 1.9 dízelt, és 5 litert eszik.

  Donát Gyula JuhászDonát Gyula JuhászÉvvel
 • Én ezeket, nagyjából mind használom, sőt egyet még pluszban, autópályán szeretek kamionokra rátapadni. Ennek a kamionosok egy része szemmel láthatólag nem örül, hiszen, egy kis mértékben, engem is húz maga mögött! :)

  Gabor InpiroGabor InpiroÉvvel
 • Igen bírom a srácot!!!!

  József StefankovicsJózsef StefankovicsÉvvel
 • Bezárva a garázsba, az fogyaszt a legkevesebbet.

  Timea NagyonTimea NagyonÉvvel
  • Esetleg be is inditod? Mert akkor garantaltan a jovokeppel se lesz dolgod :)

   Laszlo PeresztegiLaszlo PeresztegiÉvvel
  • 😂😂

   Janika JaniJanika JaniÉvvel
  • Es Meg rozsdasodni se fog ...

   Moto RobeeMoto RobeeÉvvel
 • Ez marhaság ,,motorféknél az alapjárati motor vagy fúvóka továbbra is ad üzemanyagot,,,, így a nulla fogyasztás nem létezik !!!

  Géza KovácsGéza KovácsÉvvel
 • hülye kérdés lesz ,de ha ugye a tanárúr azt mondja ,hogy motorféken abszolút nincsen üzemanyagfogyasztása a motornak mert megszűnik a befecskendezés. De ha egy tényleg így van akkor leállna a motor vagy nem ?? ha nincs befecskendezett üzemanyag akkor hogy ,hogy nem áll le a motor ?

  Gábor KorcsogGábor KorcsogÉvvel
  • @Vezess TV köszöm a választ !

   Gábor KorcsogGábor KorcsogÉvvel
  • Ilyenkor az autó lendülete hajtja a motort, az égéstérbe csak levegő kerül, benzin nem.

   Vezess TVVezess TVÉvvel
 • 3,5 liter 100 km -en.(w.lupo) ...5 euróval megjárom 3 × a városig .(30 km) .

  Anti ParkerAnti ParkerÉvvel
  • wow, klassz :) Benzin/gáz/diesel ?

   Imre SovagoImre SovagoÉvvel
 • "...hogy a motor nem szenved." Ezt hogyan teccik érezni egy moderrn (kettőstömegűvel szerelt) autóban?

  László ÖrdögLászló ÖrdögÉvvel
  • Attól, hogy van benne kettős tömegpontú lendkerék még szenved a motor. Rángathat is adott esetben. Egy bizonyos fordulatszám alá nem kell engedni.

   Krisztián BazsikKrisztián BazsikÉvvel
 • inkább használom a filléres fékbetétet mint a jóval költségesebb váltót... üres jobb fékezni, főleg városban biztonságos is, mert nincs motorfék és sokkal tovább elgurulok vele mint sebességben... guminyomás a lényeg és ablakok fel, zene rendszerben a mélyeket le kell venni, mert az fogyaszt. váltás előrejelző + pillanatnyi fogyasztás mérő nézegetése veszélyes... nézd az utat, mert drága lesz ha elbambulsz... legtöbbször úgyis a forgalom diktálja az iramot hiába mennél lassabban / gyorsabban. hibrideknek az a bajuk h 10 évente 0,5 - 1,5 millió ft az akksicsere. a fogyasztás csökkentés jó része így semmissé lesz, bár valóban kifinomultabban járnak, komfortosabbak. lejtőn lefele gyorsítás helyzet függő, ha a vége egy faleveles tűkanyar akkor találkozunk az avarosban barátom, szóval ez helyzetfüggő. városban kapcsold ki a lámpát nappal, tök felesleges fogyasztó, fűtés helyett ülésfűtés hatásfoka jobb, használd azt! ennyike. várom az elektromos autókat, de az akksi technológia még mindig gyerekcipőben és félek, hogy az ipari érdekek nem is engedik a tartós energiatárolók piacra dobását... pont úgy, ahogy a márkaszervíznek nem érdeke a becsületes szervizelés, inkább vetetnek veled egy új modellt és elkaszálják a korábbi gépedet a garázsukban. így nekik szervízköltségük sincs, sőt maximális profit ott is. vicc, hogy egy olajcserét nem lehet otthon akna nélkül véghez vinni... 2019-et írunk és egyik gyártó sem igyekszik szervízbarát autót tervezni.... mocskos dolgok ezek, olajlobbiról ne is beszéljünk. elektromos autókban legalább a mozgóalkatrészek száma több mint tizedére fog esni, ez ad valamennyi remény nekünk... gumiválasztás fontos, nem véletlenül van rajta a fogyasztási osztály jelölés, érdemes e szerint is választani... viszont kevesen tudják, hogy egy adott abroncs ugyanazon típusa, méretezésétől függően válthat osztályt jobb illetve rosszabb irányba - emiatt nem mindegy az alapos utánajárás. felesleges súlyt ne cipeljünk a csomagtartóban... nézzük át, valóban kell minden gönc egész évben az autóban ?

  MrBazsi888MrBazsi888Évvel
 • Annyira le van egyszerűsítve, hogy ez egy tartalomjegyzéknek is kevés. A tanácsok pedig olyan esetekben hasznosak ha a nincs forgalom, minden emelkedő lejtőt követ. Ha ezek alapján használja, elhagyja valaki a motoréket, máshogy vált fel, le akkor ugyanolyan rosszul fogja csinálni mint eddig. A motorfék kigurulás helyett (ha adottak a feltételek) jó tanács. A gyorsítás, fékezés, kanyarodás, előrelátás, guminyomás és abroncsválasztás, üzemanyag és olajminőség (ha már hosszútávról beszélünk) megfelelő vezetéstechnika, felesleges csomagok elhagyása, futóműbeállítàs, motor karbantartás stb. Csak pár példàkat sorolom. Sok összetevős.

  Trail Dogs PilisTrail Dogs PilisÉvvel
 • A direkt fokozatban való,aránylag alacsony sebességű haladást (ahol még nem erőlködik a motor) a kettőstömegü kuplunggal szerelt motorokkal nem szabad megcsinálni. 1800-as 2000- és fordulat alatt nem szabad terhelni a kuplungot. Pl. 40-el 5. Fokozatban akár 8000 km alatt megölheti a kuplungot, mint ahogy a kollégám felesége is tette. 300 ezerbe fájt nekik ez a "takarékos" vezetési technika.

  ka14 komka14 komÉvvel
 • beleraksz egy kibäzsot mágnesmotort és nem kerül semmibe!!!!!!!!!!!

  utas masodikutas masodikÉvvel
  • @Gyula Bozso nekem ne magyarázd hogy nem tudna, meghajtani egy ilyen motor egy autót, ne viccelj velem több várost is el tudna látni 1 darab jólépített generátor árammal, tudok olyan motorrol ami önmagát meghajtva megawattot tud termelni, ne szórakozzál már velem, olyan motorról tudok ami egy tesla motort is képes lenne meghajtani, sőt 4-et is egyszerre xD Csak mi vagyunk a hülyék mindig hahahahah xD Fúzió meg minden kutyaszar xD Tesla motor? Tulajdonképpen ugyan olyan RC motornak mondható ami a távirányítos autókban van.... Semmi extra.... Kiszedsz egy betonkeverőmotort már félig van egy teslád... NICOLA TESLA nevét cipeli egy olyan autó, amit Nicola Tesla szégyelne valójában... Akkumlátorral működik az autó amit ő megtervezett de nem hosszabb távon akummlátorokra gondolt... Saját célra prototípusként tekintett és az akkunlátor helyére képzelte a tornyot ami éltetni fogja elektromos energiával az ő autóját... buta Paraszt volt az az ember aki Tesla-nak merte nevezni a Tesla autókat... 😡

   utas masodikutas masodikÉvvel
  • Üdv: Neked van igazad: ez a jövő útján az első lépcső! Vagyis előbb a már működő elektromos autókba tenni az alig 50 kg-s mágnesmotorokat, mely az autók lítium akkumulátorai részére, kb 30 évig képes folyamatosan - annak beindításától 100%-n képes biztosítani az autók akkumulátorainak az ingyenes töltését ill. szinten tartását! A második lépés, melyre eddig senki se gondol, a közútról a 300-600 méter magasság közötti légtérbe való - az elektromos autóktól függetlenül a föld lakosainak a GPS szerinti sofőr nélküli személyi közlekedés is.. (hasonlóan a már létező akkumulátoros üzemű elektromos motoros drónokhoz, de azzal a különbséggel, hogy ez már tisztán ill. kizárólagosan mágnesmotorokkal üzemel! Képes 1-2 vagy akár 4 -5 személyt légi taxiként a kívánt helyre szállítani) Világszenzáció!! Mivel ez korlátozás nélküli hatótávolságot képes áthidalni! Nem tévedés: mindezt úgy, hogy közben semmilyen más v. segédenergiát nem igényel. Akár hiszik akár nem, már 4.5 éve fel lett találva, de a feltaláló nem meri bemutatni az ismert olaj és más világ-lobbiktól való félelme miatt.

   Gyula BozsoGyula BozsoÉvvel
 • Még van pár dolog, ami sokat segíthet: szélárnyék, hátszél, keményebbre fújt kerekek, (nyari gumi), jobb minőségű motorolaj, prémium üzemanyag. Eddigi minimumom: psa vti1.6 Bp Városliget-Monor 3,7 l/100km :)

  Botond Árpád NagyBotond Árpád NagyÉvvel
 • Mielőtt megnéztem volna ezt a videót, én már azelőtt is így vezettem és vezetek, de sztem vagyunk még így jó páran. Motorfék: alap. Azt, h nem nyomom neki mikor piros a lámpa: szintén alap. És még lehetne sorolni. Hihetetlen, h mennyien nem tudták a válaszokat, hát..nem tudom, h nekik milyen oktatóik voltak, de tényleg szomorú. Köszi szépen a feltöltést!!!

  Péter BaranyiPéter BaranyiÉvvel
  • Ezzel az a baj, hogy ha van lekanyarodó és záróvonal és te araszolgatsz akkor lerövidíted a lekanyarodó autók áthaladási idejét mert nem lesz helyük kisorolni (vagy átlépik a záróvonalat). Szóval feltartod a forgalmat.

   Ádám LőrinczÁdám LőrinczÉvvel
  • @Péter Baranyi Általában nem jellemző, csak piros lámpa előtt megyek lassabban, meg ha előttem sem mennek és beláthatatlan az előzés. Hiába megyek gyorsabban, mint a megengedett, mindig lesz aki gyorsabban akar menni és erősebb az autója, tapasztaltabb sofőr... :)

   LilanyusziLilanyusziÉvvel
  • @Lilanyuszi azért úgy is oda lehet gurulni, h mögötted lévő ne kapjon agyfaszt.. :D Ezt szépen be lehet osztani, azért nem kell tötyörögni... ;)

   Péter BaranyiPéter BaranyiÉvvel
  • Én sem nyomom neki ha piros a lámpa, csak a mögöttem lévő kap tőle agyfszt. :D Szép lassan odagurulok motorfékkel jó hosszú fékúton addigra zöldre is vált mire odaérek. :)

   LilanyusziLilanyusziÉvvel
 • Guminyomás is lényeges

  markusz444markusz444Évvel
 • Kitűnő előadás! Minden elismerésem Gajdán Miklós úrnak!

  György ÁghGyörgy ÁghÉvvel
 • Hoztam 2 darab VIAGRAmmot 😂🤣🤣

  markusz444markusz444Évvel
 • Nem tudom hogy kerultem ide nekem egy v8 as mercim van és szarok rá mennyit eszik. mindig egy huszasért tankolok és ennyi.

  Gábor BorGábor BorÉvvel
 • Jó videó volt! Egy kérdésem lenne, ha esetleg meg tudná valaki válaszolni. :) Skoda Fabia 1.2 HTP (47 kW)-ról van szó, 5-ös(legnagyobb) fokozatban 90km/h sebességnél 3000rpm-et pörög a motor. Elméletben, ha lenne egy 6. fokozat is, amivel mondjuk a 90km/h sebességet 2000rpm-es fordulatszámmal tudná a kocsi, akkor ez a fogyasztásban mennyire látszódna meg. Azaz adott sebességnél (90km/h) mennyivel enne kevesebbet a kocsi 2000rpm-nél, mint 3000rpm-nél. Előre is köszönöm a válaszokat.

  souland777souland777Évvel
 • A kamera össze vissza fókuszálása nagyon idegesítő!

  Romeo FerenczRomeo FerenczÉvvel
 • Ahhoz ,hogy egy autó 2,7l/100km fogyasszon ahhoz nem elég a vezetési technika .Kell hozzá egy bizonyos műszaki állapot.Ez nagyon összetett.A motortól kezdve,a hajtás lánc,a kerékcsapágyakon keresztül,egészen a gumikig! Az a motor amelyikben keresztbe áll már a dugattyú,az nem annyit eszik...

  Dezsőné AlbertDezsőné AlbertÉvvel
 • akkor csináld meg az 1990 ben gyártot autoknál amiben nincsen tempomat vagy a 1500 ladánál😂videjoton hangfallal.meg a bicikli csak van e rajta seb váltò vagy csak a kontra dip dip daba daba😂

  Charlie NyikosCharlie NyikosÉvvel
 • Az autò szerelők tudnak eből többet mondani.De a kenő anyag sokt számit vagy is surlòdás csökentèse viszi lejebb az autò fogyasztását.Motorolaj adalék anyag vagy a grafitos olaj.

  Charlie NyikosCharlie NyikosÉvvel
 • Rekordom 4.2 liter a csalodizel 2.0 TDI motorral szerelt Superbol, utanfutoval, teligumival :-D Az is erdekes, hogy nagyon jo fajta nyari gumink van, de azzal legalabb 0.5 literrel nagyobb a fogyasztas.

  Gyula KuruczGyula KuruczÉvvel
 • SEBEŐK JÁNOS MILYEN OKOS A KOCSIZÁSBÓL.

  b tb tÉvvel
 • A turbofeltöltős motoroknak nagyon jót tesz ez a leállítgatás...🤔

  sd Lacikaasd LacikaaÉvvel
 • 18:33: (tongue click) noice

  imi0424imi0424Évvel
  • Ez jó volt,felnevettem xd

   Szodrai GergőSzodrai GergőÉvvel
 • Apró kiegészítés a motorfékhez: - Kb. 1500 fordulat alatt ha elvesszük a gázt, az elektronika nem kapcsolja le az üzemanyagbefecskendezést

  Tamás KósaTamás KósaÉvvel
  • Tamas Haller Hello, Honnan tudjuk, melyik tipus mikor kapcsol, ki és be, fontos lenne. Más téma: hulabel.info/dron/rpWgb553kb5-iYU/vide

   Gabor RaynaiGabor RaynaiÉvvel
  • @Tom M Abban gondolom szép nagy motor van. Nálam a K13 Micra 3-hengeres 1,2-es.

   Tamas HallerTamas HallerÉvvel
  • Ezt meg tudom erősíteni tapasztalatból: alsó fokozatban (1-es vagy 2-es) lassulva, ha nem nyomom ki a kuplungot elég fürgén, 1500-nál az elektronika úgy ráadja a benzint, hogy rendesen megugrik az autó, eleinte, amíg meg nem szoktam, párszor majdnem beleugrattam az előttem levőbe emiatt.

   Tamas HallerTamas HallerÉvvel
 • Nem tudtam meg újat. Azt hittem lesz szó gázosításról, gumiválasztásról, vitorlázásról('~95re gyorsít, ~70ig motorfék), motortól váltótól függően, nyomatékcsúcs kihasználásról, turbónyomás felépülésről. Ha előre tudom, hogy szó van benne automata váltóról és szóba kerül a prius, meg se nézem. A fogyasztásnövekedés pedig csak alacsony nyomatékú, főleg szívó benzineseknél érvényes...új autóból ilyet már nem igazán kapni.

  joergieojoergieoÉvvel
 • Mondjuk én megoldom a start stoppot ingyen a gyaujtáskapcsolóval (mivel a mi autónkban nincs) :)

  András SzabóAndrás SzabóÉvvel
  • @István Székely Ez is jó, bár főleg azoknak akik rövid utakra mennek. (Konkrétan én 50km alatt nagyon ritkán megyek.)

   András SzabóAndrás SzabóÉvvel
  • @András Szabó Fogyasztáscsökkentésre van egy tuti átalakítás. Hűtővíz előmelegítő. A lényege, hogy az egyik hűtőkörbe beépítenek egy izzítógyertyát, amivel sokkal rövidebb idő alatt eléri a motor az üzemi hőfokot. Egy sráctól hallottam, aki maga is autószerelő. Persze ő ezt az autó utasterének téli felfűtésével kapcsolatban hozta fel. Szerintem meg lehetne csinálni, hogy időzítetten kapcsoljon be, hogy mire te beindítod, addigra a kisvízkör már 80 fokos legyen. Az olajjal nem merném megcsinálni.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • @András Szabó www.acrdebrecen.hu/valasztek/kondi.html Úgy számoltam, a 20 farádos kondenzátor már elég lenne egy beindításhoz. Ezen kívül vastag elektromos vezeték és egy féklámpakörre kötött relé kell az áramkörbe iktatásához. Azért kondenzátor, mert sokkal gyorsabban feltöltődik és sokkal nagyobb töltés leadására képes rövid idő alatt, mint az aku. De még egyszer mondom, ezt nem próbáltam ki élesben. Amúgy várnék reakciókat az ötletemre villamosságiaktól is.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
  • @István Székely Akkor még kevesebb mint gondoltam. Abban számítások nélkül is biztos vagyok, hogy kevesebb a fogyasztás ha leállítom a pirosnál, viszont a lejtőn való generátorozás jó lenne ettől függetlenül, de nekem a 70eFt az sok, hogy rászánjam. :/

   András SzabóAndrás SzabóÉvvel
  • @András Szabó A lényeget már fentebb leírtam. Végeztem számításokat is, de a tapasztalatok még hátra vannak, mert még nem valósítottam meg. Maga a szerkezet nem bonyolult és az ára sincs az egekben. Úgy számoltam, talán 70 000Ft-ból kijönne, bár most nincs előttem jegyzet. Önindítóm 800w-os.

   István SzékelyIstván SzékelyÉvvel
 • Mondjuk azért ha egy autót vontatnak akkor sincs fékrásegítés, meg szervókormány sem, hacsak nem elektromos a szervó :)

  András SzabóAndrás SzabóÉvvel
  • @Trebron Nekem csak olyan volt, hogy még az akku is lemerült vontatás közben, mert gyujtáshiba miatt nem lehetett beindítani (egy vezeték el volt szakadva mint utólag kiderült)

   András SzabóAndrás Szabó11 hónapja
  • Ha csak nem jár a motorja vontatás közben! Akkoe mind kettö van. Persze ahhoz nem motorprobléma miatti vontatás kell. Enyémben a kuplung szált el. Vontatás közben járt a motor végig, sőtt még klímáztam is.

   TrebronTrebron11 hónapja
 • Az alapjárati fogyasztásról, nekem más a tapasztalatom, mint amit Gajdán tanárúr felvázolt. Amikor leveszem a gázról a lábam, az autó természetesen lassul, hisz a motorfék érvényesül. amikor próbából kikapcsolom a motort közben, az autó sokkal intenzívebben lassít mint előtte. Ez csak attól lehet, hogy motorféken is kap üzemanyagot. 2003 1,6 benzin Ford Focus. Még egy adalék, bár az még becsaphatja az embert, az OBD-is kiolvasó sem ír nullát motorféknél. Sőt, kevesebbet mér, ha simán üresbe rakom, és alapjáraton hagyom a motort, és kb 80-90-el gurulok.

  Zoltán NyergesZoltán NyergesÉvvel
  • @Laár Dávid Természetesen, mivel motorfékről van szó. Motorfék= a jármű lendületből gurul, a váltó valamelyik fokozatban és nem nullában van, és nem nyomom a gázpedált. :)

   Zoltán NyergesZoltán NyergesÉvvel
  • Írod, hogy "próbából kikapcsolom a motort közben", jól értem, hogy ezt sebességben?

   Laár DávidLaár DávidÉvvel